Δελμούζος-Γληνός-Τριανταφυλλίδης (συγκλίσεις και αποκλίσεις στο έργο και στις απόψεις τους)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877460 332 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-03
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δημητρόπουλος Ανδρέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτρης Φωτεινός, επίκουρος καθηγητής του τμήματος φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας του ΕΚΠΑ
Γεώργιος Πασσιάς, καθηγητής του τμήματος φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας του ΕΚΠΑ
Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, καθηγητής του τμήματος φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας του ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δελμούζος-Γληνός-Τριανταφυλλίδης (συγκλίσεις και αποκλίσεις στο έργο και στις απόψεις τους)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δελμούζος-Γληνός-Τριανταφυλλίδης (συγκλίσεις και αποκλίσεις στο έργο και στις απόψεις τους)
Περίληψη:
Οι Δελμούζος, Γληνός και Τριανταφυλλίδης, υπήρξαν τρεις προσωπικότητες της ιστορίας της παιδείας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Στη συλλογική μνήμη των εκπαιδευτικών, όλων των βαθμίδων, έχουν συνδεθεί τα τρία αυτά ονόματα και είναι συνήθεις οι αναφορές που περιλαμβάνουν και τους τρεις ως μία ενότητα προσώπων. Αυτό οφείλεται στην από κοινού συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1917, ένα γεγονός με πλήθος αναφορές από τους ασχολούμενους με την ιστορία της Παιδείας. Στην εργασία μας θα επιχειρήσουμε να διακρίνουμε, πέρα από τα στερεότυπα και τις απλουστεύσεις, που σε πολλές περιπτώσεις θάμπωσαν την εικόνα, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στο έργο και στις απόψεις τους. Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να εντοπίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός όπως αυτά αναδεικνύονται τόσο στις συγκλίνουσες, όσο και στις αποκλίνουσες πορείες τους. Εξ άλλου πρόκειται για προσωπικότητες με διαφορετικές καταβολές και ιδιαίτερο κοινωνικό και ιδεολογικό υπόβαθρο.
Στη μελέτη μας θα τους αντιμετωπίσουμε από κοινού, αλλά και τον καθένα, στο βαθμό που γίνεται, χωριστά, ώστε να προσδιορίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των σπουδών. Θα αναζητηθούν όσα περισσότερα βιογραφικά στοιχεία γίνεται, ώστε να διαγραφούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληρότητα και καθαρότητα οι προσωπικότητές τους. Στη συνέχεια θα δοθεί έμφαση στις περιπτώσεις κοινών δράσεων, αφού ακριβώς αυτές οι περιπτώσεις των κοινών δράσεων αποκάλυψαν τις διάφορες οπτικές και οδήγησαν στις όποιες (αν υπάρχουν) αποκλίσεις. Ολοκληρώνοντας την εργασία μας θα επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε το προσωπικό στίγμα του καθενός στο επίπεδο της ιδεολογίας και των προσωπικών οραμάτων, ώστε να εντοπίσουμε συνολικά στο έργο και στη σκέψη τους τα στοιχεία συνάφειας και τα στοιχεία αποστασιοποίησης που διαμόρφωσαν και την τελική τους σχέση ως ιστορικών προσώπων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θέματα Ιστορικού Αρχείου
Λέξεις-κλειδιά:
Εκπαιδευτική πολιτική, εκπαίδευση, Δελμούζος, Γληνός, Τριανταφυλλίδης
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
139
Αριθμός σελίδων:
118
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ_ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ.pdf (906 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο