Ο ρόλος του διευθυντή για ένα αποτελεσματικό Νηπιαγωγείο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878083 308 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-09
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Στεργίου Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπακωνσταντίνου Αντιγόνη-Άλμπα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φ.Π.Ψ., Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Φωτεινός Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φ.Π.Ψ., Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Παπακωνσταντίνου Γεώργιος, Καθηγητής, Τμήμα Φ.Π.Ψ., Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος του διευθυντή για ένα αποτελεσματικό Νηπιαγωγείο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος του διευθυντή για ένα αποτελεσματικό Νηπιαγωγείο
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια να σκιαγραφηθεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει μία προϊσταμένη ενός ελληνικού νηπιαγωγείου στην αποτελεσματικότητα της σχολικής μονάδας που υπηρετεί και της οποίας ηγείται. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα με ερευνητικό πεδίο το νηπιαγωγείο και πληθυσμό στόχο τις προϊσταμένες ελληνικών νηπιαγωγείων της Αττικής (10 στον αριθμό), δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε είναι η ημιδομημένη προσωπική συνέντευξη και τα συμπεράσματα προέκυψαν μέσα από την περιγραφική θεματική ανάλυση των κατηγοριοποιημένων ερωτήσεων.
Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των προϊσταμένων «αποτελεσματικό νηπιαγωγείο» φαίνεται να είναι το νηπιαγωγείο εκείνο που επιτυγχάνει τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος και του ετήσιου εκπαιδευτικού προγραμματισμού, θέτοντας ως προτεραιότητα την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών μέσω της καθιέρωσης στάσεων, αξιών και «καλών» συνηθειών» στη σχολική αλλά και τη μετέπειτα ζωή τους. Ένα σχολείο με καλές υλικοτεχνικές υποδομές, ένα σχολείο με κοινό όραμα και κλίμα συνεργασίας, επιστημονικότητας και ευελιξίας ανάμεσα σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σώμα του σχολείου.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό καταλαμβάνει η προϊσταμένη του νηπιαγωγείου, αλλά όχι τον μοναδικό. Ο διττός ρόλος της (εκπαιδευτικός και διοικητικός) την φέρνει πιο κοντά στο Σύλλογο, αλλά αποδυναμώνει το διοικητικό της προφίλ. Για να ανταπεξέλθει στον απαιτητικό αυτό ρόλο χρειάζεται να έχει ποικίλα χαρίσματα και δεξιότητες κι έτσι να μπορέσει να αντιμετωπίσει μία πολυπαραγοντική πρόκληση όπως αυτή της σχολικής αποτελεσματικότητας.
Παράλληλα ο σύλλογος διδασκόντων θεωρείται από τις προϊσταμένες ένας από τους πιο σημαντικούς και καταλυτικούς παράγοντες επιτυχίας. Γι αυτό και «επενδύουν» σε αυτόν προσπαθώντας με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν ένα θετικό σχολικό κλίμα μέσα στο οποίο θα επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του νηπιαγωγείου. Το θετικό σχολικό κλίμα φαίνεται να είναι η καταλυτική δύναμη για την αποτελεσματικότερη επίτευξη κάθε σχολικού στόχου και οράματος του Συλλόγου Διδασκόντων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
σχολική αποτελεσματικότητα, αποτελεσματικός διευθυντής, σχολική ηγεσία, σχολικό κλίμα, προσχολική εκπαίδευση, νηπιαγωγείο
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
96
Αριθμός σελίδων:
111
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΟΦΙΑ.pdf
975 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.