Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική ΑνατομίαΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-17
Συγγραφέας:
Παπατριανταφύλλου Ανδρέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτης Σκανδαλάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Βασίλειος Πρωτογέρου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Πιάγκου Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αιμάτωση του σπληνός και σημασία της στη χειρουργική
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αιμάτωση του σπληνός και σημασία της στη χειρουργική
Περίληψη:
Ο σπλήνας είναι ένα συμπαγές όργανο του δικτυοενδοθηλιακού συστήματος, που εντοπίζεται στο αριστερό υποχόνδριο. Το σύνηθες μήκος του είναι 7 έως 10 cm. Εμφανίζεται την 5η εβδομάδα κύησης. Δέχεται αγγείωση από τη σπληνική αρτηρία και φλέβα, την αριστερή γαστροεπιπλοϊκή αρτηρία και τις βραχείες γαστρικές αρτηρίες και φλέβες. Οι παραλλαγές στη μορφολογία του σπληνός και στην πορεία και έκφυση των αγγείων του είναι συχνές.
Η γνώση της ανατομίας, της εμβρυολογίας και των παραλλαγών των σπληνικών αγγείων είναι απαραίτητη για κάθε χειρουργό. Τα εμβρυολογικά ανάγγεια χειρουργικά πλάνα, που αφορούν την περιοχή του αριστερού υποχονδρίου, προσφέρουν τη δυνατότητα ασφαλών χειρισμών και κινητοποιήσεων στη περιοχή. Πάγιες χειρουργικές αρχές διέπουν το χειρισμό των σπληνικών αγγείων και του σπληνός, όσον αφορά την κινητοποίηση του ίδιου του σπλήνα όσο και των πέριξ οργάνων, όπως η κατάσπαση της αριστερής κολικής (σπληνικής) καμπής, η κινητοποίηση της περιφερικού παγκρέατος και η κινητοποίηση του στομάχου. Η γνώση των αγγειακών δομών της περιοχής του σπληνός επιτρέπουν την αντιμετώπιση των ασθενών που πάσχουν από ανεύρυσμα σπληνικής αρτηρίας, ασθενών που πάσχουν από πυλαία υπέρταση και γαστροοισοφαγικούς κιρσούς, καθώς και τραυματιών, που πλέον δύνανται να αντιμετωπιστούν με εμβολισμό.
Η επιβεβαίωση ότι ο σπλήνας είναι βιώσιμος, ακόμα και μετά από απολίνωση των σπληνικών αγγείων, έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη τεχνικών διατήρησης του σπλήνα, επιτρέποντας τη μείωση της νοσηρότητας της περιφερικής παγκρεατεκτομής και απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τις συνέπειες της σπληνεκτομής. Τα αποτελέσματα στη βιβλιογραφία, σχετικά με το ποια τεχνική θα πρέπει να προτιμάται, είναι ακόμη αντικρουόμενα. Ο χειρουργός θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με όλες τις τεχνικές και να προσαρμόζει την επέμβαση στα δεδομένα του κάθε ασθενή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σπλήνας, Σπληνική αρτηρία, Σπληνική φλέβα, Σπληνικά αγγεία, Περιφερική παγκρεατεκτομή με διατήρηση του σπληνός
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75