Συσχέτιση των παραμέτρων της μελέτης ύπνου με καρδιολογικά συμβάματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878225 309 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο - Εργαστηριακή και Κλινική Ιατρική του Ύπνου
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-09
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κάβουρα Παρασκευή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σπυρίδων Ζακυνθινός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Χριστίνα Ρούτση, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Λουτράρη, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση των παραμέτρων της μελέτης ύπνου με καρδιολογικά συμβάματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση των παραμέτρων της μελέτης ύπνου με καρδιολογικά συμβάματα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το Σύνδρομο Άπνοιας κατά τον Ύπνο (ΣΑΥ) είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διαλείπουσα διακοπή της ροής του αέρα που προκαλείται από πλήρη ή μερική σύμπτωση των ανωτέρων αεραγωγών και γι’ αυτό απασχολεί πολύ συχνά τους πνευμονολόγους. Υπολογίζεται ότι το 4% των ανδρών και το 2% των γυναικών ηλικίας 30–60 ετών πάσχουν από ΣΑΥ. Το ΣΑΥ θεωρείται πλέον ως ανεξάρτητος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου, μαζί με άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα και τα αυξημένα λιπίδια. Επιπλέον, πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αρτηριακή υπέρτασης, ωστόσο οι παθογενετικοί μηχανισμοί δεν είναι ακόμη σαφείς. Η νυκτερινή υποξαιμία χαρακτηρίζεται από μείωση του ποσοστού κορεσμού της αιμοσφαιρίνης του αρτηριακού αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο δείκτης αποκορεσμού της αιμοσφαιρίνης χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει την βαρύτητα της υποξαιμίας.
Σκοπός της παρούσας μελέτης: ήταν να διερευνηθεί εάν ο TST , o χρόνος REM, ο ODI, το min SpO2% και το min level of O2 μπορούν να χαρακτηριστούν ως επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ασθενείς με ΣΑΥ.
Υλικό και μέθοδος :Μελετήθηκαν 55 ασθενείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40-88 ετών οι οποίοι προσήλθαν στο εργαστήριο ύπνου της κλινικής ΚΑΑ του νοσοκομείου Σωτηρία, για διερεύνηση πιθανής διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο. Η επιλογή των ασθενών έγινε με βάση το ατομικό αναμνηστικό, τη συμπτωματολογία και τις συννοσηρότητες. Οι ασθενείς διαιρέθηκαν σε δύο ομάδες . Και στις δύο ομάδες είχε επιβεβαιωθεί ΣΑΥ μετά από πολυυπνογραφική καταγραφή. Στην πρώτη ομάδα εντάχθηκαν ασθενείς χωρίς γνωστό καρδιολογικό ιστορικό και χωρίς λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτή την ομάδα ήταν 23 ασθενείς. Στην δεύτερη ομάδα εντάχθηκαν 22 ασθενείς με ιστορικό Στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, αρτηριακής υπέρτασης, αρρυθμιών και λήψη σχετικής αγωγής. Και στις δύο ομάδες ασθενών μελετήθηκαν ο TST, o ODI, ο AHI, ο REM , και το min level of O2. Αποτελέσματα :Προέκυψε ότι ο παράγοντας TST δεν επηρεάζει στατιστικά σημαντικά την ύπαρξη καρδιακών συμβαμάτων. Ομοίως και ο REM δεν είναι προδιαθεσικός παράγοντας για την εκδήλωση καρδιακών νοσημάτων. Επίσης, δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση καρδιολογικών παθήσεων ο δείκτης αποκορεσμού της αιμοσφαιρίνης (ODI) και το ελάχιστο επίπεδο Ο2 (min level O2). Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τα ευρήματα, της παρούσας μελέτης φαίνεται να μην υπάρχει σχέση ανάμεσα στον δείκτη αποκορεσμού της αιμοσφαιρίνης, το ελάχιστο επίπεδο O2 και της ποιότητας ύπνου στην εμφάνιση καρδιολογικών συμβαμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ΣΑΥ, ODI, TST, min level of O2, Καρδιολογικά συμβάματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
257
Αριθμός σελίδων:
71
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΜΕ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ-FINAL.22.05.19(3).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.