Self-adjusting file (SAF) compared to newly designed rotary and reciprocating files: composition and microstructure, microbial biofilm removal capability and shaping effectiveness.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2878765 353 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Οδοντιατρικής
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κροκίδης Ανδρέας
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Πανόπουλος Παναγιώτης, [επιβλέπων] Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Cerutti Antonio, Καθηγητης University of Brescia Italy.
Ζηνέλης Σπυρίδων, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Κερεζούδης Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Φαρμάκης Ελευθέριος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Αγραφιώτη Αναστασία, Επίκουρη Καθηγητρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Τζανετάκης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Self-adjusting file (SAF) compared to newly designed rotary and reciprocating files: composition and microstructure, microbial biofilm removal capability and shaping effectiveness.
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση του Self Adjusting File (SAF) με νέα περιστρεφόμενα και παλίνδρομης κίνησης μηχανοκίνητα εργαλεία: βασική σύσταση και μικρομορφολογία, ικανότητα να απολυμαίνουν μακρύς οβάλ σωλήνες και καθαρότητα ριζικού σωλήνα .
Περίληψη:
Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η σύγκριση του Self adjusting file (SAF) με το Wave One (WO), το BT-Race (BTR) και τις ρίνες χειρός (MAN) στη βασική τους σύνθεση μέσω της φασματοσκοπίας SEM-EDX, την ικανότητα απολύμανσης ex vivo μακρύς οβάλ σωλήνες μετά από μόλυνση με E.Faecalis μέσω καλλιεργειών και την καθαριότητα του χώρου του ριζικού σωλήνα για τα συντρίμμια και το στρώμα επιχρίσματος μέσω SEM και οπτικής μικροσκοπίας μετά από χημεικομηχανική επεξεργασίας.
Τα αρχεία αναλύθηκαν μέσω φασματοσκοπίας SEM-EDX για τη βασική σύνθεση. Όλα τα εργαλεία που αναλύθηκαν περιείχαν Ni και Ti. Το WO περιείχε 52,14% κατά βάρος. του Ni και 46,79% κατά βάρος. του Ti, το SAF 51,99% κατά βάρος. του Ni και 47,12% κατά βάρος. Ti και BTR 51,49% κ.β. του Νι και 47,31% κατά βάρος. του Ti. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των ομάδων.
Για το μικροβιολογικό πείραμα συλλέχθηκαν 100 μακρά οβάλ δόντια και μετά την αρχική προετοιμασία και μόλυνση με E.Faecalis διαιρέθηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες (n = 25). Πριν από τη χημεικομηχανική προετοιμασία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μικροβιολογική δειγματοληψία (S1). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η διαμόρφωση σύμφωνα με το πρωτόκολλο κάθε εργαλείου και η δεύτερη δειγματοληψία εκτελείται στη συνέχεια (S2). Από τα αποτελέσματα στο S1 μεταξύ των ομάδων δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά. η μείωση από το S1 σε S2 και στις τέσσερις ομάδες ήταν σημαντική, ενώ στη σύγκριση στο S2 μεταξύ των ομάδων ο ΜΑΝ μείωσε σημαντικά λιγότερο τον αριθμό των CFU σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες ρινών (p <0,001) και το SAF μείωσε σημαντικά λιγότερο τους αριθμούς των βακτηρίων σε σύγκριση με BTR (Ρ <0,01).
Για το πείραμα καθαριότητας επιλέχθηκαν πέντε δόντια από κάθε ομάδα και διαχωρίστηκαν στον επιμήκη άξονά τους και παρατηρήθηκαν κάτω από το οπτικό μικροσκόπιο (200x) για τα συντρίμμια και κάτω από το SEM (200x και 1000x) για τα συντρίμμια και το επίχρισμα. Δύο ανεξάρτητοι εξεταστές αξιολόγησαν τα ευρήματα που αποδίδουν βαθμολογίες από 1-4. Από τις μέσες βαθμολογίες προέκυψε ότι το MAN και το SAF ήταν σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικά από τα BTR και WO στον καθαρισμό του ριζικού σωλήνα στη μελέτη των συντριμμιών και του επιχρίσματος. Η θέση καθαρισμού ήταν η μηλική με σημαντική διαφορά με την ακροριζική. Μεταξύ των δύο τεχνικών παρατήρησης στη μελέτη των συντριμμιών δεν βρέθηκε καμία σημασία.
Συμπερασματικά και τα τρία εργαλεία Ni-Ti έχουν καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με τα χειροκίνητα.
Το Self adjusting file δεν απέδωσε όσο κάλα το παλινδρομικό και το περιστρεφόμενο σύστημα διαμορφωσης.
Κανένα από τα εργαλεία που δοκιμάστηκαν δεν πέτυχε τέλεια βαθμολογία στον καθαρισμό του ριζικού σωλήνα και στην απολύμανση των μακρών οβάλ σωλήνων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μηχανοκίνητα εργαλεία ενδοδοντίας, Ενδοδοντία, Χημικομηχανική Επεξεργασία.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
428
Αριθμός σελίδων:
117
PHD krokidis (comp. 10:07) for print .pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο