Παραλλαγές αιμάτωσης του αριστερού κόλου-Νεότερες απόψεις και η κλινική τους σημασία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2879282 221 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ανατομία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-18
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καλλιούρης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτης Σκανδαλάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Μαρία Πιάγκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεανώ Δεμέστιχα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παραλλαγές αιμάτωσης του αριστερού κόλου-Νεότερες απόψεις και η κλινική τους σημασία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παραλλαγές αιμάτωσης του αριστερού κόλου-Νεότερες απόψεις και η κλινική τους σημασία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αιμάτωση του απώτερου τμήματος του εγκαρσίου, του κατιόντος, του σιγμοειδούς καθώς και ενός τμήματος του ορθού, διασφαλίζονται από την κάτω μεσεντέριο αρτηρία. Η συγκεκριμένη είναι μια σχετικά σταθερή αρτηρία στην έκφυση και την θέση της. Οι παραλλαγές που θα εξετάσουμε και θα αναλύσουμε αφορούν κυρίως τους κλάδους της κάτω μεσεντερίου αρτηρίας οι οποίοι μπορούν να έχουν αλλαγές ως προς την έκφυσή τους. Σκοπός είναι, γνωρίζοντας τις παραλλαγές στην αιμάτωση, να είμαστε πιο ακριβείς και σίγουροι όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κακοήθεια του παχέος (εγκάρσιο-κατιόν-σιγμοειδές-ορθό). Να αποφύγουμε κακώσεις των αγγείων διεγχειρητικά, θέτοντας σε κίνδυνο έτσι την καλή αιμάτωση των τμημάτων του εντέρου και συνάμα να είμαστε εις θέσιν να τελέσουμε ένα σωστά ογκολογικά χειρουργείο, παρασκευάζοντας και αφαιρώντας τους λεμφαδένες έως την ρίζα των αγγείων.
Σκοπός και Μέθοδος: Σκοπός της τρέχουσας εργασίας είναι η συστηματική μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας αναφορικά με τις ανατομικές παραλλαγές της αιμάτωσης του κατιόντος.
Υλικό και Μέθοδος: Διεξήχθη συστηματική αναζήτηση της βιβλιογραφίας σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, στις μηχανές αναζήτησης Pubmed, Google Scolar και Scopus. Τα άρθρα που μελετήθηκαν ήταν γραμμένα στην αγγλική γλώσσα και αφορούσαν τις ανατομικές παραλλαγές στην αιμάτωση του αριστερού τμήματος του παχέος εντέρου (άπω εγκάρσιο, κατιόν, σιγμοειδές)
Αποτελέσματα: Η αναζήτηση έδωσε 109 έρευνες. Όλες οι μελέτες εξετάστηκαν από την περίληψη και τον τίτλο, με 15 μελέτες να πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Στο πλαίσιο των 15 αυτών μελετών ανασκοπήθηκαν οι παραλλαγές της αιμάτωσης του αριστερού κόλου ξεκινώντας από την κάτω μεσεντέριο αρτηρία (ΚΜΑ), σε ένα σύνολο 1028 δειγμάτων (ασθενών και πτωμάτων). Οι περισσότερες περιγραφές έδιναν 4 τύπους διακλαδώσεων την ΚΜΑ, με τον τύπο Ι να είναι ο πιο συνήθης.
Συμπεράσματα: Η ύπαρξη ανατομικών παραλλαγών, όχι τόσο στην έκφυση της ΚΜΑ, αλλά στον μετέπειτα διαχωρισμό αυτής, είναι υψίστης σημασίαςστον καρκίνο του εντέρου και πιο συγκεκριμένα εκείνο του κατιόντος, σιγμοειδούς και ορθού. Η γνώση και αντίληψη της αιμάτωσης μας επιτρέπει να έχουμε ένα ογκολογικά σωστό αποτέλεσμα, να μειώσουμε τις μετεγχειρητικές επιπλοκές αλλά και να αποφύγουμε εκείνες διεγχειρητικά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κάτω μεσεντέριος αρτηρία, Αριστερή κολική αρτηρία, Σιγμοειδική αρτηρία, Άνω ορθική αρτηρία, Καρκίνος ορθού-σιγμοειδούς, Καρκίνος αριστερού κόλου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
25
Αριθμός σελίδων:
67
Παραλλαγές αιμάτωσης κατιόντος.pdf (35 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο