Investigating the Value of Age 35 as a Cut-off Point regarding Decision Making in In Vitro Fertilization (IVF) Treatment: A Retrospective Data Analysis

Διπλωματική Εργασία uoadl:2879777 369 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-26
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γρηγοριάδης Σωκράτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Σιμοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Γεώργιος Μαστοράκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Investigating the Value of Age 35 as a Cut-off Point regarding Decision Making in In Vitro Fertilization (IVF) Treatment: A Retrospective Data Analysis
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση της Αξίας της Ηλικίας των 35 ετών ως Κατώφλιο Όριο στην Λήψη Κλινικών Αποφάσεων κατά τη διάρκεια της Θεραπείας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (IVF): Αναδρομική Μελέτη Παρατήρησης
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μία συνεχής αύξηση του μέσου όρου ηλικίας απόκτησης πρώτου τέκνου σε πληθυσμούς γυναικών σε όλον τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα της παρατηρούμενης αυτής τάσης, ο μέσος όρος ηλικίας όπου οι γυναίκες καταφεύγουν για πρώτη φορά στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF) ανέρχεται σήμερα στα 35 έτη. Παρά το γεγονός πως η επίδραση της ηλικία της υποψήφιας μητέρας στην έκβαση της IVF έχει διερευνηθεί εκτενώς, τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί σχετικά με τα ηλικιακά όρια που θεωρούνται ως κατώφλι για την έκβαση της IVF είναι αντικρουόμενα.
ΣΚΟΠΟΣ: H διερεύνηση της υπόθεσης πως η ηλικία των 35 ετών λειτουργεί αποτελεσματικά ως κατώφλιο όριο αναφορικά με τις αποφάσεις στη διαχείριση ενός κύκλου IVF.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ: Στην παρούσα αναδρομική μελέτη συμπεριλήφθηκαν 353 γυναίκες ηλικίας 34 (134), 35 (108) και 36 (111) ετών, με διάγνωση πρωτοπαθούς υπογονιμότητας σαλπιγγικής αιτιολογίας, που υποβλήθηκαν σε Εξωσωματική Γονιμοποίηση κατά τα έτη 2010-2017. Πραγματοποιήθηκε διαχωρισμός του δείγματος σε τρεις βασικές ομάδες ανάλογα με την ηλικία των ασθενών. Ακολούθησε στατιστική ανάλυση και σύγκριση με γνώμονα το ορμονικό προφίλ των ασθενών, την απάντηση στην διέγερση των ωοθηκών, την ποιότητα των μεταφερόμενων εμβρύων, το ποσοστό επίτευξης βιοχημικής και κλινικής εγκυμοσύνης.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Δεν παρατηρήθηκε καμία στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ηλικιακών ομάδων όσον αφορά το ορμονικό προφίλ, την απάντηση στην διέγερση και την ποιότητα των μεταφερόμενων εμβρύων. Οι γυναίκες ηλικίας 36 ετών παρουσίασαν στατιστικά μικρότερο ποσοστό επίτευξης βιοχημικής εγκυμοσύνης σε σύγκριση με τις γυναίκες ηλικίας 35 και 34 ετών (RR: 0.62, 95% CI: 0.46-0.84, RR: 0.62, 95% CI: 0.46-0.82). Ανάλογα, μικρότερο ήταν και το ποσοστό επίτευξης κλινικής εγκυμοσύνης στις γυναίκες ηλικίας 36 ετών σε σύγκριση με αυτές που ήταν 35 ετών (RR: 0.74, 95% CI: 0.56-0.96).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η ηλικία των 35 ετών της υποψήφιας μητέρας μπορεί να θεωρηθεί ως κατώφλιο όριο όσον αφορά την έκβαση της IVF και την λήψη κλινικών αποφάσεων που σχετίζονται με τον ιδανικό αριθμό των μεταφερόμενων εμβρύων σε ένα κύκλο IVF.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF), Ηλικία των 35 ετών, Ηλικιακά όρια, Υπογονιμότητα, Απόφαση για την εμβρυομεταφορά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
183
Αριθμός σελίδων:
68
Diploma Master Thesis Final.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο