Πρόσθια Ινωτική Αλωπεκία. Επιδημιολογικά δεδομένα σε περιστατικά της τελευταίας 10ετίας που εξετάστηκαν στο νοσοκομείο "Α. Συγγρός"

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2880869 321 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-18
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παπανίκου Σοφία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ρηγόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στρατηγός Αλέξανδρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεωργίου Σοφία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών
Χατζηιωάννου Αργυρώ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Νικολαΐδου Ηλέκτρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαδαυίδ Ευαγγελία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κατούλης Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρόσθια Ινωτική Αλωπεκία. Επιδημιολογικά δεδομένα σε περιστατικά της τελευταίας 10ετίας που εξετάστηκαν στο νοσοκομείο "Α. Συγγρός"
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πρόσθια Ινωτική Αλωπεκία. Επιδημιολογικά δεδομένα σε περιστατικά της τελευταίας 10ετίας που εξετάστηκαν στο νοσοκομείο "Α. Συγγρός"
Περίληψη:
Η πρόσθια ινωτική αλωπεκία (Frontal Fibrosing Alopecia, FFA) είναι μια πάθηση των τριχών που ανήκει στις πρωτοπαθείς λεμφοκυτταρικές ουλωτικές αλωπεκίες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παγκόσμια, αύξηση της επίπτωσης της.

Σκοπός: Σκοπό της συγκεκριμένης διατριβής αποτέλεσε η καταγραφή και η επεξεργασία των επιδημιολογικών στοιχείων ασθενών με πρόσθια ινωτική αλωπεκία που έχουν εξεταστεί στο νοσοκομείο «Α. Συγγρός» σε διάστημα 10 ετών καθώς και η διερεύνηση των πιθανών παραγόντων που μπορεί να επηρεάζουν την νόσο, καθώς δεν υπάρχει έως τώρα ανάλογη μελέτη στη Ελλάδα.

Υλικό-Μέθοδος: Συμμετείχαν 300 ασθενείς με το νόσημα που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο ενώ για τη συγκέντρωση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ειδικό ερωτηματολόγιο που διαμορφώθηκε με βάση τα κοινωνικο - δημογραφικά και ιατρικά στοιχεία των ασθενών προκειμένου να διερευνηθούν οι παράγοντες που πιθανά να σχετίζονται με το συγκεκριμένο νόσημα. Εκτός από την περιγραφή των δεδομένων, ως μέθοδος στατιστικής ανάλυσης χρησιμοποιήθηκε ο κατά Kolmogorov έλεγχος περί κανονικότητας των κατανομών, ο Χ2-'ελεγχος, Mann-Whitney Test, η ανάλυση διακύμανσης και η πολλαπλή λογιστική παλινδρόμηση. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 22.0 (Statistical Package for Social Sciences).

Αποτελέσματα: Μελετήθηκαν 300 ασθενείς από τους οποίους οι 284 ( 94.7%) ήταν γυναίκες και οι 16 άνδρες (5.3%). Η ηλικία τους κυμαίνονταν από τα 26 μέχρι και τα 92 έτη με μέσο όρο τα 61,7.Σε εμμηνόπαυση ήταν 82.7% των γυναικών. Η διάρκεια της νόσου κυμαίνονταν από 0.5-32 έτη με μέση τιμή τα 6.6 έτη, ενώ η μέση διάρκεια απώλειας των φρυδιών ήταν 6. 4 έτη (0.2-32) 159 ασθενείς (53%) είχαν μετατόπιση της μετωπιαίας παρυφής του τριχωτού, λιγότερο από 1 cm, 93 (31%) είχαν από 1-2.99 cm, 35 (11.7%) 3-4.99 ενώ 13 ασθενείς (4.3%) είχαν 5-6.99cm. 12.7% των γυναικών είχαν υποβληθεί σε ωοθηκεκτομή με μέση ηλικία ωοθηκεκτομής τα 47 έτη (21-74). Το 56.3% των συμμετεχόντων έπασχε από θυρεοειδοπάθεια, 34% από υπερλιπιδαιμία, 22.7% από αναιμία, 15.7% από υπέρταση, 8% από οστεοπόρωση, 7.7% από κατάθλιψη και 5.7% από αλλεργίες. Το 40,3% των ασθενών είχε οικογενειακό ιστορικό ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας, και 13,3% FFA.

Συμπεράσματα: Η ολοκλήρωση της μελέτης ανέδειξε τα επιδημιολογικά στοιχεία των ασθενών με πρόσθια ινωτική αλωπεκία και τα ευρήματα συμφωνούν με τα αντίστοιχα σχετικών μελετών από τη διεθνή βιβλιογραφία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πρόσθια ινωτική αλωπεκία, Επιδημιολογία, Ουλωτική αλωπεκία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
6
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
235
Αριθμός σελίδων:
157
Papanikou Sofia PhD.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο