Οι επιδράσεις παρεμβατικού προγράμματος μυϊκής ενδυνάμωσης σε άτομα με νοητική αναπηρία

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2881822 261 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-30
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΜΑΝΔΑΜΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουτσούκη Δήμητρα, Καθηγήτρια, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Ασωνίτου Αικατερίνη, Μέλος ΕΔΙΠ, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι επιδράσεις παρεμβατικού προγράμματος μυϊκής ενδυνάμωσης σε άτομα με νοητική αναπηρία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι επιδράσεις παρεμβατικού προγράμματος μυϊκής ενδυνάμωσης σε άτομα με νοητική αναπηρία
Περίληψη:
Η άσκηση κατέχει εξέχουσα θέση στην καθημερινότητα του ανθρώπου, καθώς αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τομέα που επηρεάζει ποικιλότροπα έναν άνθρωπο. Τα οφέλη της άσκησης στα άτομα με νοητική αναπηρία (ΝΑ) είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς πέρα από την βελτίωση της υγείας τους, συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, ενώ πολλές φορές έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα διδάσκοντας στα άτομα δεξιότητες λειτουργικότητας και αυτοεξυπηρέτησης, που είναι πολύ σημαντικές για την ανεξαρτητοποίηση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων αυτών.

Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης των ατόμων με νοητική αναπηρία, η οποία θα συντελέσει στην εκτέλεση απλών καθημερινών κινήσεων με μεγαλύτερη επάρκεια. Γι’ αυτό το λόγο, διαμορφώσαμε ένα παρεμβατικό πρόγραμμα, αποτελούμενο από ασκήσεις δύναμης των άνω άκρων, το οποίο διήρκεσε δύο μήνες, με δύο προπονητικές μονάδες την εβδομάδα (45-50'). Όλες οι προπονητικές μονάδες πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του κέντρου διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ΚΕΕΠEA “Ορίζοντες”.

Για την εξαγωγή χρήσιμων και ασφαλών συμπερασμάτων συμμετείχαν στην έρευνα 22 ενήλικες (5 γυναίκες-17 άνδρες), οι οποίοι διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες: 1)την ομάδα ελέγχου, που αποτελείτο από 10 άτομα και δεν ακολούθησαν κανένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και 2) την πειραματική ομάδα 12 ατόμων, που ακολούθησε το παρεμβατικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Πριν και μετά το πέρας του παρεμβατικού προγράμματος, πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση και ο έλεγχος της μυϊκής δύναμης με τη βοήθεια του χειροδυναμόμετρου Lafayette για τη διασφάλιση έγκυρων και αξιόπιστων αποτελεσμάτων.

Όλες οι στατιστικές αναλύσεις των δεδομένων, πραγματοποιήθηκαν με την έκδοση 24.0 του Στατιστικού Πακέτου Κοινωνικών Επιστημών (SPSS) και η στατιστική σημαντικότητα για συγκρίσεις ομάδων ορίστηκε στο επίπεδο p <.05 (IBM, 2016).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, που έλαβαν χώρα μετά το τέλος του δίμηνου παρεμβατικού προγράμματος, οι ασκήσεις δύναμης των άνω άκρων αυξάνουν τον μυϊκό τόνο των ατόμων με νοητική αναπηρία, ενώ παράλληλα αποτελούν αρωγό και στην ανάπτυξη άλλων παραμέτρων της φυσικής κατάστασης, όπως η ισορροπία και η ευκαμψία του κορμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ειδική αγωγή, νοητική αναπηρία, μυϊκή ενδυνάμωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
12
Αριθμός σελίδων:
38
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΜΑΝΔΑΜΑΔΙΩΤΗΣ .pdf (522 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο