Tεχνικο-τακτικο προφίλ των ομάδων στη φάση των ομίλων του παγκοσμίου πρωταθλήματος 2018

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2882022 232 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-03
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
ΛΙΛΟΓΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μητροτάσιος Μιχάλης, Λέκτορας, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Tεχνικο-τακτικο προφίλ των ομάδων στη φάση των ομίλων του παγκοσμίου πρωταθλήματος 2018
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Tεχνικο-τακτικο προφίλ των ομάδων στη φάση των ομίλων του παγκοσμίου πρωταθλήματος 2018
Περίληψη:
Ο επιδιωκόμενος στόχος της παρούσας εργασίας είναι να αναλύσει τα βασικά τεχνικά και τακτικά στοιχεία των ομάδων, που προκρίθηκαν και αποκλείσθηκαν στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2018, που έλαβε χώρα στη Ρωσία. Η εν λόγω εργασία προσπαθεί να σκιαγραφήσει το αγωνιστικό προφίλ των μνημονευόμενων ομάδων, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή και ωφέλιμα συμπεράσματα για την καλυτέρευση της ποιότητας των προπονητικών προγραμμάτων των παικτών με στόχο την μεγιστοποίηση της αγωνιστικής τους επίδοσης.
Για αυτό το λόγο, αναλύθηκαν οι 48 αγώνες (Ν= 48 αγώνες) των ομάδων που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2018 στη φάση των ομίλων, ενώ χρησιμοποιήθηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα WyScout για την συλλογή των δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια καταχωρήθηκαν σε ειδικό πρωτόκολλο στο Microsoft Excel. Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν μεταβλητές, όπως επίτευξη τερμάτων, σουτ, σουτ στο στόχο, κατοχή μπάλας, πάσες, μονομαχίες, επιθέσεις, ανάκτηση μπάλας, ελεύθερα χτυπήματα, κόρνερ. Έγινε χρήση περιγραφικών στατιστικών στοιχείων, όπως ελάχιστες τιμές (min), μέγιστες τιμές (max), μέσος όρος (average-Μ.Ο.), τυπική απόκλιση (Standard Deviation-Τ.Α.), συχνότητα (frequency) και σχετική συχνότητα (relative frequency).
Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης προέκυψε, ότι οι επιτυχημένες ομάδες είχαν κατά μέσο όρο περισσότερα τέρματα (1,71±1,35), περισσότερα σουτ, που βρήκαν στόχο (35,13%), περισσότερη κατοχή μπάλας (52,35%) και περισσότερες επιθετικές ενέργειες που κατέληξαν σε σουτ (21,30%), καθώς επίσης και περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες (40,12%).
Συμπερασματικά, οι ομάδες του ποδοσφαίρου, που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στις κορυφαίες διοργανώσεις, πρέπει να έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις μεταβλητές που προαναφέρθηκαν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Ποδόσφαιρο, τεχνικοτακτικά στοιχεία, στατιστική ανάλυση αγώνων, κατοχή μπάλας, σουτ, γκολ
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
39
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(2019) ΛΙΛΟΓΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο