Τα Βουρλά της Ερυθραίας της Μικράς Ασίας και η καταστροφή τους. (1922). Οι Βουρλιώτες.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883018 413 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-21
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Θωμαΐδης Εμμανουήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαράλαμπος Μπαμπούνης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσθένης Δασκαλάκης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μαρία Δημάκη, Επίκ. Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα Βουρλά της Ερυθραίας της Μικράς Ασίας και η καταστροφή τους. (1922). Οι Βουρλιώτες.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα Βουρλά της Ερυθραίας της Μικράς Ασίας και η καταστροφή τους. (1922). Οι Βουρλιώτες.
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενό της την ιστορική πορεία των Βουρλών της Ερυθραίας Χερσονήσου τής Μικράς Ασίας, από τις απαρχές της δημιουργίας τού χωριού μέχρι την καταστροφή και την βίαιη εγκατάλειψη του από τούς κατοίκους του, τον Σεπτέμβριου του 1922. Πραγματεύεται, την δράση των Βουρλιωτών και τον τρόπο με τον οποίο συνέβαλαν στην ανάπτυξη τού χωριού, καθώς και στην δημιουργία των σχέσεών τους με τις υπόλοιπες ξένες δυνάμεις, μέσα από την συμμετοχή τους στο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Αγγλική Κατασκοπεία και στο Μικρασιατικό Μέτωπο.
Ειδικότερα, στο χρονικό πλαίσιο 1914-1922, στο οποίο αναλύονται οι ενέργειες των Βουρλιωτών σε διάδραση με τους Οθωμανούς συγχωριανούς τους, καθώς και οι συνέπειες τις οποίες υπέστησαν λόγω των ιστορικών γεγονότων και των πολιτικών κινήσεων που εφήρμοσαν οι κυβερνήσεις του ελληνικού κράτους και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο κύριος κορμός της εργασίας αφορά το 1922, που σηματοδοτεί την καταστροφή των Βουρλών και τις ιστορικές αναφορές, και θεμελιώνεται μέσα από τις ανέκδοτες πηγές και τα χειρόγραφα, τα οποία ερευνήσαμε και από τα οποία εξήχθησαν πληροφορίες από τις περιγραφές και αναμνήσεις επιζησάντων Βουρλιωτών κατοίκων, που βίωσαν τον διωγμό από τους Οθωμανούς. Ολοκληρώνεται, επίσης, με τη διασπορά των Βουρλιωτών μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της Μικρασιατικής Καταστροφής και διασποράς Μικρασιατών γενικότερα προς την Ελλάδα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
δράση Βουρλιωτών, μικρασιατικό μέτωπο, μικρασιατική καταστροφή, διωγμός Βουρλιωτών, διασπορά Βουρλιωτών.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
135
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

1 διπλωματική, ΤΑ ΒΟΥΡΛΑ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.