Απόψεις των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη Διαπολιτισμική τους Ικανότητα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883259 399 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Εκπαίδευση Ενηλίκων - Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση - Δια βίου Μάθηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γκάζκα Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Βρεττός, Ομότιμος Καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνα Τσώλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Απόψεις των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη Διαπολιτισμική τους Ικανότητα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Απόψεις των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη Διαπολιτισμική τους Ικανότητα
Περίληψη:
Η Ελλάδα του σήμερα, καθώς και οι αντίστοιχες ελληνικές τάξεις ως μικρογραφίες της ευρύτερης κοινωνίας είναι πολυπολιτισμικές. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο επιστημονικός κόσμος πρεσβεύει την σημασία και τα οφέλη του διαπολιτισμού και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ειδικότερα, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στο επίκεντρο, λόγω της θέσης τους, δίπλα σε όλους τους εκπαιδευόμενους. Οι δάσκαλοι, σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε πρέπει να είναι διαπολιτισμικά ικανοί για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να ωφελήσουν όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές. Η εκπαιδευτική φιλοσοφία τους, η προσωπικότητά, οι ικανότητες είναι σκόπιμο να συμφωνούν με τις αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, είναι ζωτικής σημασίας να έχουν γνώσεις για την δόμηση της ταυτότητας, την έννοια και σημασία του πολιτισμικού υποβάθρου, τις διαφορές πολυπολιτισμικότητας και διαπολιτισμικότητας, τις μειονότητες και την θέση τους στην Ελληνική κοινωνία, την σημασία και τις συνέπειες των φαινομένων κοινωνικού στιγματισμού. Ακόμη, μελετώντας την πορεία των εκπαιδευτικών πολιτικών εκπαιδευτικής διαχείρισης της πολυπολιτισμικότητας, θα αναδειχτεί ευκολότερα η σημασία της διαπολιτισμικής προσέγγισης για τους ανθρώπους μεμονωμένα, αλλά και για την κοινωνία και την λειτουργία της μετέπειτα.
Η παρούσα εργασία, μελέτησε φιλοδοξούσε να μελετήσει την διαπολιτισμική ικανότητα των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε περιοχές της Αθήνας όπου υπάρχουν πολλοί μαθητές από άλλα πολιτισμικά περιβάλλοντα. Ειδικότερα, η έρευνα κατέδειξε πως οι εκπαιδευτικοί είναι θετικά διακείμενοι προς το πολιτισμικά διαφορετικό. Θέλουν και προσπαθούν να προσαρμόσουν το μάθημά τους στις ανάγκες των συγκεκριμένων εκπαιδευόμενων, ωφελώντας παράλληλα όλους τους μαθητές, ωστόσο αυτό γίνεται σε ένα μέτριο επίπεδο με εκπαιδευτικούς να παραδέχονται πως δεν προβαίνουν καθόλου σε πρέπουσες ενέργειες. Όλοι αναγνωρίζουν την σημασία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και θέλουν να επιμορφωθούν, ειδικότερα σε θεματικές που σχετίζονται με την διδασκαλία στην πράξη, όπως η διδακτική μεθοδολογία και η δυναμική και διαχείριση της ομάδας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
ταυτότητα, πολιτισμός, διαπολιτισμικότητα, κοινωνικός στιγματισμός, μειονότητα, εκπαιδευτικά μοντέλα, επάρκεια, ετοιμότητα, διαπολιτισμική ικανότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
195
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΚΑΖΚΑ.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.