Μέθοδοι ανάλυσης και ερμηνείας λογιστικών καταστάσεων και αριθμοδείκτες, συγκριτική ανάλυση ομίλου super market Σκλαβενίτη-Βασιλόπουλου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883837 440 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογιστική
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-29
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κόρος Ευάγγελος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργαντέλης Σπύρος , Δόκτωρ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μέθοδοι ανάλυσης και ερμηνείας λογιστικών καταστάσεων και αριθμοδείκτες, συγκριτική ανάλυση ομίλου super market Σκλαβενίτη-Βασιλόπουλου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μέθοδοι ανάλυσης και ερμηνείας λογιστικών καταστάσεων και αριθμοδείκτες, συγκριτική ανάλυση ομίλου super market Σκλαβενίτη-Βασιλόπουλου.
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία, επιχειρούμε σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού στον κλάδο του λιανεμπορίου και συγκεκριμένα στον κλάδο των super market να συγκρίνουμε τις δυο μεγαλύτερες επιχειρήσεις αυτή την στιγμή στην χώρα μας, τον όμιλο Σκλαβενίτη με τον όμιλο Βασιλόπουλο.
Ξεκινώντας από ένα θεωρητικό υπόβαθρο αναλύουμε τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι ενδιαφερόμενοι, είτε είναι μέσα στην επιχείρηση (διοίκηση, λογιστήριο, τμήμα πωλήσεων), είτε είναι εκτός επιχείρησης (επενδυτές, δανειστές, τράπεζες, δημόσιο), για να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση των επιχειρήσεων στο σήμερα, σε ένα διάστημα παρελθόντος χρόνου, καθώς και την επομένη μέρα κάθε επιχείρησης.
Τα μέσα για τον παραπάνω σκοπό είναι οι οικονομικές καταστάσεις κάθε επιχειρήσεις που, είτε δημοσιεύονται και είναι διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο, είτε είναι καταστάσεις που έχουν στην διάθεση τους μόνο οι άνθρωποι της εταιρείας. Οι κύριες οικονομικές καταστάσεις που και εμείς χρησιμοποιούμε είναι ο ισολογισμός και η κατάσταση των αποτελεσμάτων κάθε επιχείρησης. Για να μπορέσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα, ένα σημαντικό εργαλείο είναι οι αριθμοδείκτες των επιχειρήσεων και κυρίως τέσσερις κατηγορίες αριθμοδεικτών, της ρευστότητας, της δραστηριότητας, της αποδοτικότητας, της διάρθρωσης και βιωσιμότητας, όπου και αναλύουμε τις υποκατηγορίες και τα συμπεράσματα που εξάγουν οι ενδιαφερόμενοι από κάθε κατηγορία και κάθε αριθμοδείκτη.
Προχωρώντας στο πρακτικό μέρος της εργασίας υπολογίζουμε τους αριθμοδείκτες για τις δυο συγκρινόμενες εταιρείες, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον κλάδο. Για να υπολογίσουμε τον κλάδο προσθέτουμε τον κάθε δείκτη από τις δύο αυτές εταιρείες και τους δείκτες από στοιχεία που έχουμε συλλέξει δύο επίσης σημαντικών εταιρειών του κλάδου, της εταιρείας Μασούτης και της εταιρείας Μετρό ΑΒΕΕ. Από αυτό το άθροισμα υπολογίζουμε το μέσο ορό του κλάδου για να τον συγκρίνουμε με τους Σκλαβενίτη και Βασιλόπουλο.
Από τις μετρήσεις αυτές εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Εταιρεία Βασιλόπουλος υπερέχει στους περισσότερους αριθμοδείκτες, τόσο του ανταγωνιστή της Σκλαβενίτη όσο και συγκριτικά με τον κλάδο. Από την άλλη, η εταιρεία Σκλαβενίτης βρίσκεται σε δυσμενέστερη κατάσταση συγκριτικά με τον κύριο ανταγωνιστή της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
αριθμοδείκτες , ρευστότητα , δραστηριότητα , αποδοτικότητα , διάρθρωση , βιωσιμότητα .
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
30
Αριθμός σελίδων:
99
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (9 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο