Ο ρόλος των τεχνικών κινητοποίησης και χειρισμών στην αντιμετώπιση του αυχενικού πόνου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2884589 268 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θεραπευτική-Ιαματική Άσκηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-02
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τσουκαλάς-Κοτσίρης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστάσιος Φιλίππου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Γεώργιος Βαϊόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος των τεχνικών κινητοποίησης και χειρισμών στην αντιμετώπιση του αυχενικού πόνου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος των τεχνικών κινητοποίησης και χειρισμών στην αντιμετώπιση του αυχενικού πόνου.
Περίληψη:
Εισαγωγή
Οι τεχνικές χειρισμού και κινητοποίησης (χειροθεραπεία), είναι οι πιο συχνές προσεγγίσεις των φυσικοθεραπευτών για την θεραπεία του αυχενικού πόνου. Εφαρμόζονται είτε μεμονωμένες είτε σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους για τη φροντίδα των ατόμων που πάσχουν από διάφορους τύπους αυχενικού πόνου. Υπάρχουν όμως ασάφειες σχετικά με την αποτελεσματικότητα τους και ανησυχίες για την ασφάλεια όσον αφορά στην χρήση τους.
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση των θεραπευτικών τεχνικών χειρισμού και κινητοποίησης ως προς την αποτελεσματικότητα τους στην ανακούφιση, την αναπηρία λόγω πόνου, την ικανοποίηση και την ποιότητα ζωής σε ενήλικες που παρουσιάζουν αυχενικό πόνο.
Μεθοδολογία
Η στρατηγική αναζήτησης για τον εντοπισμό σχετικών ερευνών συμπεριέλαβε την αναζήτηση υλικού στις ηλεκτρονικές βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων PubMed, eGoogle Scholar και κλινικών δοκιμών μέχρι σήμερα (2019). (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/, https://www.clinicaltrials.gov, http://scholar.google.com). Χρησιμοποιήθηκαν οι όροι αναζήτησης "Mobilization, Manipulation, Osteopathy, Chiropractic, Cervical Therapy, Manual Therapy, RTCs. Επιπρόσθετες σχετικές έρευνες εντοπίστηκαν με την απευθείας αναζήτηση σε διαθέσιμα ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά χρησιμοποιώντας διάφορες λέξεις κλειδιά που περιγράφουν το υπό διερεύνηση θέμα. Στα αποτελέσματα αναζήτησης εφαρμόστηκαν και περιορισμοί όπως άρθρα στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα. Οι μελέτες θεωρήθηκαν σχετικές εάν εμπεριείχαν δεδομένα και ευρήματα ειδικά για πόνο στον αυχένα ή/και διαταραχές που σχετίζονται με αυτόν.
Αποτελέσματα
Αρχικά εντοπίστηκαν 123 άρθρα από τα οποία επιλέχθηκαν οι τίτλοι και οι περιλήψεις. Από αυτά ελέγχθηκαν με πλήρες κείμενο 46 άρθρα και 10 από αυτά επιλέχθηκαν για την ανασκόπηση. Εντοπίστηκαν μέτρια έως δυνατά στοιχεία υπέρ της εφαρμογής χειρισμού και κινητοποίησης. Επίσης, αναφέρονται στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια των τεχνικών.
Συμπεράσματα
Οι πιο πρόσφατες μελέτες που συμπεριελήφθησαν στην ανασκόπηση παρουσιάζουν αποτελέσματα υπέρ του χειρισμού και της κινητοποίησης για την θεραπεία του αυχενικού πόνου και παρέχουν προτάσεις για μελλοντικές μελέτες. Οι μελέτες συμφωνούν στην εφαρμογή των τεχνικών χειρισμού και κινητοποίησης για την ανακούφιση του αυχενικού πόνου και αναπηρίας, και στην ανάγκη για τυποποίηση των χαρακτηριστικών της θεραπείας, όπως είναι η εφαρμογή της τεχνικής, η συχνότητα των συνεδριών, η επιλογή των ασθενών, και η μεθοδολογική ποιότητα των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των εφαρμοζόμενων τεχνικών και συνδυασμοί τεχνικών για την τυποποίηση των θεραπειών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χειρισμός, Κινητοποίηση, Οστεοπαθητική, Χειροπρακτική, Αυχένας, Θεραπεία, Χειροθεραπεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
42
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΑΥΧΕΝΑΣ 19-09-2019 (1).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.