Smart Living

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2884711 239 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-06
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
ΖΑΦΕΙΡΗ ΑΝΘΗ
ΠΑΤΑΠΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλωνιστιώτη Αθανασία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Smart Living
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Έξυπνη Διαβίωση
Περίληψη:
Σκοπός - αντικείμενο της πτυχιακής είναι η ανάπτυξη μίας εφαρμογής - στα πλαίσια των τεχνολογιών έξυπνης διαβίωσης (smart living) – που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται συγκεκριμένους πόρους (resources) με την βοήθεια αισθητήρων (sensors). Για την ακρίβεια, η παρακολούθηση (monitoring) γίνεται απομακρυσμένα και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερώνεται για την κατάσταση και τη διαθεσιμότητα, αλλά και να παραμετροποιεί διάφορους παράγοντες της παρακολούθησης οποιαδήποτε στιγμή.
Για την επίτευξη του αντικειμένου χρησιμοποιούνται sensors (ή προσομοιώνονται sensors) που θεωρούμε ότι εγκαθίστανται σε μία φυσική δομή και οι οποίοι στέλνουνε μηνύματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα και κατάσταση των resources σε έναν server (broker) σύμφωνα με το πρωτόκολλο mqtt. Το πρωτόκολλο αυτό αποτελεί ένα δίκτυο δημοσίευσης (publish) – εγγραφής (subscribe) που βοηθάει στην αποστολή μηνυμάτων μεταξύ δύο συσκευών, στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται για την αποστολή μηνυμάτων από τους sensors προς έναν server, τον broker. Στη συνέχεια, το σύστημά μας (που αποτελείται από εφαρμογές: μία προσομοιώνει τους sensors και μία αποτελεί τον server του συστήματος και είναι υπεύθυνος για όλες τις λειτουργίες του συστήματος) διαβάζει με ασύγχρονο τρόπο τα μηνύματα από τον broker και τα αποθηκεύει ή τα επεξεργάζεται. Έχει υλοποιηθεί ακόμη ένα mobile application το οποίο δείχνει την πληροφορία αυτή στον ενδιαφερόμενο, ο οποίος μπορεί να ενημερωθεί για τη διαθεσιμότητα ή την κατάσταση των resources που έχει επιλέξει να κάνει monitor ή και να παραμετροποιήσει τα χαρακτηριστικά της φυσικής δομής όπου βρίσκονται οι sensors. Αναφορικά κατά την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας θεωρούμε σαν ενδεικτικό παράδειγμα, για να γίνουν κατανοητά τα παραδείγματα και οι επεξηγήσεις, τη φυσική εγκατάσταση μιας κουζίνας, θεωρώντας ότι εγκαθιστούμε sensors σε όλα τα δυνατά τμήματα μιας ραφιέρας και παρακολουθούμε τα διάφορα προϊόντα που υπάρχουν στα τμήματα αυτά.
Τα αποτελέσματα της υλοποίησης του συστήματος που περιγράψαμε αφορούν τη δυνατότητα απομακρυσμένης ενημέρωσης από το χρήστη για τη διαθεσιμότητα και κατάσταση των προϊόντων που παρακολουθεί, τη δυνατότητα πρόληψης έλλειψης αποθεμάτων με την υλοποίηση αποστολής ενημερώσεων προς το χρήστη εάν το προϊόν κοντεύει να εξαντληθεί και τη δυνατότητα εξαγωγής στατιστικών δεδομένων ώστε γίνεται καλύτερη διαχείριση των resources. Το σύστημα που περιγράφουμε θεωρούμε ότι μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές, όπως για έναν ιδιώτη (ενδεικτικα παραδείγματα: άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την εισαγωγή της ιδέας του smart living στην καθημερινή ζωή, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι που δεν έχουν κάποιον που να μπορεί να τους φροντίζει, κλπ) ή για επαγγελματική χρήση (ενδεικτικά παραδείγματα: μεγάλες επιχειρήσεις με αποθήκες αποθεμάτων, ράφια σε σουπερ μάρκετ, και άλλα).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Αισθητήρες, πρωτόκολλο MQTT, διαδίκτυο των πραγμάτων, REST, εφαρμογή διαδικτύου
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
4
Αριθμός σελίδων:
44
Πτυχιακή Εργασία.pdf (753 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


smartliving.tar.xz
166 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.