Links between HPA axis and adipokines

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885481 284 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παπαργύρη Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Μαστοράκος, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Νικόλαος Σαλάκος, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Αλεξάνδρα Μπαργιώτα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Links between HPA axis and adipokines
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύνδεση μεταξύ υποθαλαμο-υποφυσιακο-επινεφριδιακού άξονα και αδιποκινών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Στον ανθρώπινο οργανισμό, υπάρχει μια διαρκής αλληλεπίδραση μεταξύ του συστήματος του στρες( το οποίο περιλαμβάνει τον υποθάλαμο- υποφυσιακό- επινεφριδιακό άξονα) και του λιπώδους ιστού. Αυτή η αλληλεπίδραση διαμεσολαβείται από τις ορμόνες του ΥΥΕ άξονα όπως η κορτικοεκλυτίνη (CRH) , η αδρενοκορτικοτρόπος ορμόνη (ACTH) και τα γλυκοκορτικοειδή (GCs) και τις αδιποκίνες που παράγονται στον λιπώδη ιστό.
Ανασκόπηση: Στην παρούσα ανασκόπηση, παρουσιάζονται οι αμφίδρομες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ΥΥΕ άξονα και των περισσότερο μελετημένων αδιποκινών όπως η λεπτίνη και η αδιπονεκτίνη, όπως επίσης και των προ-φλεγμονωδών αδιποκυτοκινών, παράγοντα νέκρωσης όγκων (TNF) και ιντερλευκίνης (IL) 6. Επιπρόσθετα, οι αλληλεπιδράσεις αυτές περιγράφονται στην κανονικότητα όπως επίσης σε ειδικά κλινικά παραδείγματα διαταραχών σχετιζόμενων με το στρες όπως οι διατροφικές διαταραχές, η υποθαλαμική αμηνόρροια και η ενδογενής λειτουργική υπερκορτιζολαιμία σχετιζόμενη με καταστάσεις στρες. Παρουσιάζονται αντίστοιχα και οι νέες θεραπευτικές στρατηγικές που έχουν προκύψει στα ανωτέρω πεδία.
Συμπεράσματα : Κρίνεται απαραίτητη η επέκταση της έρευνας με στόχο την ανάδειξη των μηχανισμών που συμμετέχουν στην αλληλεπίδραση του ΥΥΕ άξονα και του λιπώδους ιστού. Η έρευνα θα πρέπει να εστιάσει ιδιαιτέρως στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέσων , στοχεύοντας στο δυσλειτουργικό λιπώδη ιστό σε διαταραχές που σχετίζονται με το στρες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αδιποκίνες, Αδιπονεκτίνη, Κορτιζόλη, Διατροφικές διαταραχές, ΥΥΕ άξονας, Υποθαλαμική αμηνόρροια, Ιντερλευκίνη 6, Λεπτίνη, Παράγοντας νέκρωσης όγκων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
196
Αριθμός σελίδων:
46
Papargyri Panagiota MSc.pdf (987 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο