Δημιουργία συστήματος για επεξεργασία και ασύρματη μετάδοση μουσικής ηλεκτρικής κιθάρας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2886173 378 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μουσική Τεχνολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κόκκινος Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αρετή Ανδρεοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.
Αναστασία Γεωργάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.
Χριστίνα Αναστασοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δημιουργία συστήματος για επεξεργασία και ασύρματη μετάδοση μουσικής ηλεκτρικής κιθάρας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δημιουργία συστήματος για επεξεργασία και ασύρματη μετάδοση μουσικής ηλεκτρικής κιθάρας
Περίληψη:
Η διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας επηρεάζει τους ανθρώπους και την καθημερινότητα τους, προσφέροντας νέα εργαλεία και μεθόδους για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Οι μουσικοί, φυσικά, δεν μένουν ανεπηρέαστοι/ες από αυτήν την αέναη εξέλιξη. Η ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης οδηγεί τους/τις μουσικούς στην εξερεύνηση νέων, πρωτοπόρων εργαλείων και, σε συνεργασία με τους/τις μηχανικούς του ήχου, στην εξέλιξη των ήδη υπαρχόντων. Η παρούσα εργασία έχει σαν στόχο τη μελέτη, κατασκευή και προγραμματισμό ενός τέτοιου πρωτοπόρου συστήματος χρησιμοποιώντας υλισμικό/λογισμικό ανοικτής προέλευσης. Μέσω της βιβλιογραφικής επισκόπησης, γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας Bluetooth, και ειδικότερα στις εφαρμογές της σχετικά με τον ήχο (audio). Περιγράφεται, επίσης, η λειτουργία των συστημάτων πολυεφέ ηλεκτρικής κιθάρας και η εξέλιξη τους μέχρι τις μέρες μας. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις τεχνολογίες Open-Source και στην κοινότητα DIY (do it yourself).
Το δεύτερο μέρος της εργασίας αφορά την κατασκευή και τον προγραμματισμό του συστήματος. Για το υλισμικό μέρος, αρχικά, γίνεται η επιλογή των επιμέρους εξαρτημάτων βάσει των χαρακτηριστικών που προσφέρουν. Μετά την προμήθεια των εξαρτημάτων και την σχεδίαση του ηλεκτρονικού κυκλώματος, πραγματοποιείται η κατασκευή του κυκλώματος και η σύνδεσή του με τον μικροϋπολογιστή. Στη συνέχεια, συναρμολογούνται όλα τα επιμέρους κομμάτια στο προστατευτικό κουτί με το σύστημα να αποκτά την τελική του μορφή. Το λογισμικό μέρος περιλαμβάνει το σύνολο του προγραμματιστικού κώδικα που χρειάζεται για τη λειτουργία του συστήματος. Αρχικά, παρουσιάζεται το λειτουργικό σύστημα του μικροϋπολογιστή Raspberry Pi και περιγράφονται οι βασικές εντολές του. Κατόπιν, αναλύεται η γλώσσα C, που αποτελεί την γλώσσα σύνταξης του κώδικα του συστήματος, ενώ μελετώνται οι εφαρμογές της στην ψηφιακή επεξεργασία σήματος και στην ασύρματη μετάδοση ήχου μέσω Bluetooth. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η δομή του κώδικα του συστήματος και χρησιμοποιούνται επεξηγηματικά σχόλια για την ανάλυση της λειτουργίας του. Τέλος, εκθέτονται αποτελέσματα και συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση του συστήματος και γίνονται προτάσεις για μελλοντική έρευνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος,, Ασύρματη Μετάδοση Ήχου μέσω Bluetooth, Ηλεκτρονική και Εφαρμογές Ήχου, Γλώσσα Προγραμματισμού C, Τεχνολογία Ανοικτής Προέλευσης
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
63
Διπλωματική Εργασία Τελικό - Γεώργιος Κόκκινος.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο