Το Πολιτικό Έγκλημα στην Ελλάδα: ιστορικές καταβολές και σύγχρονη συνταγματική πραγματικότητα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2888066 248 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Λιαροκάπη Ευφροσύνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Σωτηρέλης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το Πολιτικό Έγκλημα στην Ελλάδα: ιστορικές καταβολές και σύγχρονη συνταγματική πραγματικότητα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το Πολιτικό Έγκλημα στην Ελλάδα: ιστορικές καταβολές και σύγχρονη συνταγματική πραγματικότητα
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια μελέτη της έννοιας του πολιτικού εγκλήματος, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί με την πάροδο των χρόνων στην ελληνική έννομη τάξη. Αρχικά, αναπτύσσεται μία εννοιολογική οριοθέτηση του πολιτικού εγκλήματος και παρουσιάζονται οι αναπτυχθείσες θεωρίες για την κατανόησή του. Στη συνέχεια, επιχειρείται η ακριβέστερη δυνατή περιγραφή της αντιμετώπισης των πολιτικών εγκλημάτων και των δραστών τους στη χώρα μας. Έπειτα αποτυπώνονται τα μέτρα των ελληνικών κυβερνήσεων για τη μεταχείριση των πολιτικών αντιπάλων τους. Ακολούθως, γίνεται σύγκριση των εννοιών του πολιτικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας υπό το πρίσμα των δικών της «17 Νοέμβρη» και του «Ε.Λ.Α», και καταγράφονται οι σύγχρονες εκφάνσεις του «πολιτικού εγκλήματος» τόσο σε διεθνές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, περιγράφεται η δράση του πολιτικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Πολιτικό Έγκλημα, πολιτικός Εγκληματίας, αντικειμενική-υποκειμενική-μικτή θεωρία, Σύνταγμα, «αντεθνικό» έγκλημα, «εσωτερικός» εχθρός, τρομοκρατία, πολιτική τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, «17 Νοέμβρη», Χρυσή Αυγή.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αριθμός σελίδων:
79
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ_ΛΙΑΡΟΚΑΠΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ_171112.pdf (913 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο