ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΠΑΡΕΛΛΙΟΥ-ΠΛΑΤΑΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΟΜΕΤΡΙΑΣ ΡΑΝΤΑΡ (ΜΤ ΙnSAR) ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ COPERNICUS (SENTINEL-1)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2888085 229 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Τεκτονική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μηνά Ροζαλία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στυλιανός Λόζιος, Αναπληρωτής Καθηγητής (ΕΚΠΑ)
Κωνσταντίνος Σούκης, Ε.ΔΙ.Π. (ΕΚΠΑ)
Ισαάκ Παρχαρίδης, Καθηγητής (ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΠΑΡΕΛΛΙΟΥ-ΠΛΑΤΑΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΟΜΕΤΡΙΑΣ ΡΑΝΤΑΡ (ΜΤ ΙnSAR) ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ COPERNICUS (SENTINEL-1)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΠΑΡΕΛΛΙΟΥ-ΠΛΑΤΑΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΟΜΕΤΡΙΑΣ ΡΑΝΤΑΡ (ΜΤ ΙnSAR) ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ COPERNICUS (SENTINEL-1)
Περίληψη:
Ο χαρακτηρισμός ενεργών ρηγμάτων και η ποσοτικοποίηση της δραστηριότητάς τους αποτελούν μείζονος σημασίας ζητήματα. Επιπλέον, η παρακολούθηση ενεργών ρηγμάτων σε περιοχές υψηλής έκθεσης, τόσο των κτιρίων όσο και του πληθυσμού παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση σεισμικών κινδύνων. Οι γεωδαιτικές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του GPS, έχουν προσφέρει πολύτιμες παρατηρήσεις σχετικά με την παραμόρφωση στον φλοιό της γης. Ο συνδυασμός συμβολομετρικών αποτελεσμάτων και γεωλογικών εργασιών πεδίου μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της κινηματικής των ρηγμάτων και της παραμόρφωσης εδάφους που προκαλούν και, συνεπώς, συμβάλλει στην αξιολόγηση του σεισμικού κινδύνου. Ο κύριος στόχος της παρούσας διατριβής είναι η ανίχνευση πιθανής μετατόπισης κατά μήκος του ρήγματος του Καπαρελλίου ή/και των δευτερευόντων ρηγμάτων στην περιοχή με τη συνέργεια των γεωλογικών παρατηρήσεων πεδίου και της καινοτόμου τεχνικής MTInSAR, η οποία είναι μια καλά τεκμηριωμένη τεχνική για τον χαρακτηρισμό των κινήσεων εδάφους σε μεγάλες περιοχές και είναι σε θέση να ανιχνεύει κινήσεις με μετρική ανάλυση και ακρίβεια χιλιοστομέτρου.
Η περιοχή μελέτης είναι τμήμα της Κορινθιακής τάφρου και συγκεκριμένα βρίσκεται στην περιοχή Καπαρέλλι - Πλαταιές (δυτική Βοιωτία, Ελλάδα). Η επιφανειακή τοπογραφία και η γεωμορφολογία της Κορινθιακής τάφρου συνδέονται σαφώς με τη σεισμική δραστηριότητα κατά μήκος μεγάλων κανονικών ρηγμάτων. Η σεισμική ακολουθία του 1981 χαρακτηρίστηκε από σεισμούς μικρού βάθους (<10 km) και μεγέθη μεγαλύτερα από 6R. Το τρίτο σεισμικό γεγονός της ακολουθίας προκάλεσε τη διάρρηξη του ρήγματος του Καπαρελλίου και προκάλεσε εκτεταμένη παραμόρφωση εδάφους. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, αυτό το ρήγμα αποτελεί τμήμα μιας ζώνης διάρρηξης με κανονικό χαρακτήρα, που βρίσκεται βόρεια της οροσειράς της Πάρνηθας. Η ζώνη αυτή αντιπροσωπεύει το όριο μεταξύ των ταχείας ολίσθησης κανονικών ρηγμάτων στις περιοχές Κορίνθου - Περαχώρας και των βραδείας ολίσθησης ρηγμάτων στη Βοιωτία Αττικής. Το ρήγμα του Καπαρελλίου είναι ένα ~ Α-Δ κανονικό ρήγμα, με μία επιφάνεια διάρρηξης που κλίνει με περίπου 60ο προς νότο. Παρουσιάζει μια πολύπλοκη γεωμετρία με πολλά τμήματα να παρουσιάζουν hard-link, καθένα από τα οποία έχει μήκος μερικές εκατοντάδες μέτρα. Οι παρατηρήσεις στο πεδίο περιλαμβάνουν τη σημειακή αποτύπωση της κατοπτρικής επιφάνειας και του ίχνους του ρήγματος του Καπαρελλίου (βασισμένο σε δεδομένα πεδίου).
Για την τεχνική MTInSAR χρησιμοποιήθηκε ένα πλούσιο σύνολο δορυφορικών εικόνων 92 ανοδικής και 55 καθοδικής δορυφορικής τροχιάς, τύπου SLC Sentinel 1 A & B, που καλύπτουν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Νοέμβριο του 2018 χρησιμοποιώντας το λογισμικό SARPROZ και την τεχνική των Σταθερών Ανακλαστήρων (Persistent Scatterers Interferometry - PSI).
Τα αποτελέσματα της MTInSAR δείχνουν ότι η περιοχή Καπαρελλίου-Πλαταιών είναι μάλλον σταθερή, με παραμόρφωση εδάφους που δεν υπερβαίνει τα 2mm / έτος. Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή της μεθόδου αποκάλυψε ορισμένες γραμμικές δομές, οι οποίες δεν είχαν αναγνωριστεί σε προηγούμενες έρευνες. Αυτές δεν σχετίζονται με κανένα γνωστό ρήγμα και ενδεχομένως, θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν δευτερεύοντα ρήγματα. Η εξακρίβωση της φύσης και των χαρακτηριστικών αυτών των δομών αποτελεί μέρος μιας μελλοντικής έρευνας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Εδαφική παραμόρφωση, Ρήγμα Καπαρελλίου Νεοτεκτονική, συμβολομετρία MTInSAR, Κορινθιακός κόλπος,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
97
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (9 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο