Καρδιοχειρουργική και θρόμβωση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2888089 239 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Νικολάου Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στυλιανή Κοκόρη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Ωραιάνθη Τραυλού, Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Ελισάβετ Γρουζή, Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας, Α.Ο.Ν.Α. "Ο Άγιος Σάββας"
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καρδιοχειρουργική και θρόμβωση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καρδιοχειρουργική και θρόμβωση
Περίληψη:
Η θρόμβωση είναι η παρουσία θρόμβου αίματος μέσα σε αρτηρία ή φλέβα. Αυτός ο θρόμβος αίματος έχει τη δυνατότητα να αποσπαστεί από μια αρτηρία ή φλέβα και να εμποδίσει, μερικώς ή εντελώς, τη ροή του αίματος σε μια συγκεκριμένη περιοχή του αρτηριακού ή φλεβικού συστήματος. Ανάλογα με την περιοχή απόφραξης, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια πληθώρα θρομβοεμβολικών συμβάντων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής προσβολής.
Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης θρόμβωσης στις φλέβες τους (φλεβική θρομβοεμβολή). Γι’ αυτόν το λόγο, θα αναλυθεί η φυσιολογική αιμόσταση, η οποία περιλαμβάνει ένα σύνολο αλληλεπιδράσεων μεταξύ των παραγόντων του καταρράκτη της πήξης και κυττάρων του αίματος, με σημαντικότερο ρόλο αυτό των αιμοπεταλίων. Όπως και σε άλλους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων, έτσι και κατά την εγχείρηση που χρησιμοποιεί την αντλία εξωσωματικής κυκλοφορίας που παρακάμπτει τους πνεύμονες και την καρδιά με σκοπό την επιδιόρθωση βλαβών (CABG), η αποτελεσματική πρόληψη (θρομβοπροφύλαξη, αντιαιμοπεταλιακή αγωγή) μετά, κατά την διάρκεια ή και πριν από μια καρδιακή ή θωρακική χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετεγχειρητικού σχηματισμού θρόμβου. Η θρομβοπροφύλαξη ωστόσο, πρέπει να εξισορροπηθεί με τους συναφείς κινδύνους αιμορραγίας. Ουσιαστικό ρόλο παίζει η τιμή ΙΝR, που διαφοροποιείται για κάθε τύπο καρδιοχειρουργικής επέμβασης.
Τέλος, δίνεται έμφαση στην επιλογή του κατάλληλου συνδυασμού αντιπηκτικών παραγόντων με κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ώστε να αποφευχθεί η παθογένεια και η νοσηρότητα της θρόμβωσης σε αυτή την ομάδα ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιοχειρουργική, Θρόμβωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
245
Αριθμός σελίδων:
109
Πτυχιακή TELIKO.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο