Διακυμάνσεις συμπεριφερικών βιοχημικών και ενδοκρινικών δεικτών ντοπαμινεργικής δραστηριότητας κατά τις διάφορες φάσεις του οιστρογονικού κύκλου του επίμυος

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2888091 217 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Βασικών Επιστημών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καζαντζιάν Άννα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Λιάπη Χάρις, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Τεσσερομάτη Χριστίνα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Τσαρμπόπουλος Αντώνιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Κάσση Ευανθία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Αντωνίου Αικατερίνη,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Δάλλα Χριστίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Τραφάλης Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διακυμάνσεις συμπεριφερικών βιοχημικών και ενδοκρινικών δεικτών ντοπαμινεργικής δραστηριότητας κατά τις διάφορες φάσεις του οιστρογονικού κύκλου του επίμυος
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διακυμάνσεις συμπεριφερικών βιοχημικών και ενδοκρινικών δεικτών ντοπαμινεργικής δραστηριότητας κατά τις διάφορες φάσεις του οιστρογονικού κύκλου του επίμυος
Περίληψη:
Η επίδραση των εξωγενώς χορηγούμενων οιστρογόνων σε ντοπαμινεργικές λειτουργίες έχει αποτελέσει τελευταία αντικείμενο έρευνας με αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν αν εξετάσουμε την επίδραση των ενδογενών οιστρογόνων σε συμπεριφορές πειραματόζωων, για τις οποίες έχει ενοχοποιηθεί η ντοπαμίνη.
Η μελέτη έγινε σε θηλυκές επίμυες στις οποίες η φάση του κύκλου προσδιοριζόταν αρχικά με μικροσκοπική εξέταση κολπικών επιχρισμάτων.
Τα πειραματόζωα χωρίσθηκαν σε 4 ομάδες, ανάλογα με την φάση του οιστρογονικού κύκλου.
Χορηγήθηκαν στην συνέχεια δύο ουσίες:
1) Η απομορφίνη (υποδόρια): 25μg/kg, 250μg/kg για την μέτρηση συμπεριφοράς των επιμύων σε ελεύθερο ανοικτό πεδίο, 750μg/kg για την μέτρηση συμπεριφοράς στερεοτυπίας και 400μg/kg για την μέτρηση της υποθερμίας.
2) Αλοπεριδόλη (ενδοπεριτοναϊκά) 1mg/kg και 2mg/kgγια την μέτρηση της καταληψίας.
Κάθε ομάδα περιλάμβανε μάρτυρες στις οποίες χορηγείτο το ανάλογο έκδοχο.
Ανάλογες μελέτες έγιναν επίσης σε ομάδες ωοθηκεκτομηθέντων πειραματόζωων, που μελετήθηκαν 15 μέρες μετά την εγχείρηση. Σε όλα τα πειραματόζωα έγινε προσδιορισμός των οιστρογόνων αίματος την μέρα του πειράματος.
Στα πειραματόζωα όπου χορηγήθηκε η αλοπεριδόλη 1mg/kg προσδιορίστηκαν τα επίπεδα DAs και των μεταβολιτών της DOPACκαι HVAστο προμετωπιαίο φλοιό, στο λοφίδιο του κερκοφόρου (ή οσφρυτικών φυμάτων) και στο ραβδωτό, που αποτελούν περιοχές απολήξεων ανιόντων ντοπαμινεργικών συστημάτων.

Από την μελέτη μας παρατηρήσαμε ότι:
Οι συμπεριφορές ανοικτού πεδίου (κινητικότητα, ανασηκώσεις και αυτοπεριποιήσεις) δεν επηρεάσθηκαν από την φάση του κύκλου. Διαφορές δεν παρατηρήθηκαν μεταξύ ωοθηκεκτομηθέντων και άθικτων θηλυκών.
Η προσυναπτική ντοπαμινεργική διέγερση με απομορφίνη είχε σαν αποτέλεσμα την καταστολή συμπεριφερικών παραμέτρων και δεν επηρεάσθηκε από την φάση του κύκλου ούτε από την ύπαρξη ή έλλειψη ωοθηκών.
Η με απομορφίνη προκαλούμενη υπερικινητικότητα ήταν ελαττωμένη στον ΠΕ (ψηλά επίπεδα οιστραδιόλης), αυξημένη στον Ε (χαμηλά επίπεδα οιστραδιόλης) και στις άλλες φάσεις του κύκλου, καθώς επίσης και στα ωοθηκεκτομηθέντα πειραματόζωα, όπου τα επίπεδα των γονιδιακών ορμονών στα πλάσμα είναι ελάχιστα.
Η στερεοτυπία που προκαλείται μετά από χορήγηση απομορφίνης δεν έδειξε στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις διάφορες φάσεις του κύκλου και ανάμεσα στα άθικτα και ωοθηκεκτομηθέντα πειραματόζωα.
Η υποθερμία μετά από χορήγηση απομορφίνης επηρεάσθηκε από την φάση του κύκλου. Η διαφορά φάνηκε στο ΠΕ (ενισχυμένη) σε σχέση με τι άλλες φάσεις του κύκλου, ενώ στα ωοθηκεκτομηθέντα και αρσενικά η δράση της απομορφίνης ήταν μικρότερη από ότι στα άθικτα.
Η μετά από αλοπεριδόλη προκαλούμενη καταληψία ήταν πιο αυξημένη στα θηλυκά από ότι στα αρσενικά, αλλά δεν επηρεάσθηκε από την φάση του κύκλου.
Ο προσδιορισμός των επιπέδων ντοπαμίνης και των μεταβολιτών της (DOPACκαι HVA) στο προμετωπιαίο φλοιό, το λοφίδιο του κερκοφόρου (και οσφρυτικών φυμάτων) και το ραβδωτό κατά τις διάφορες φάσεις του κύκλου έδειξε:
Χαμηλό ρυθμό ανακύκλησης της Dasεκτός του μελαινοραβδωτού αφορούσε και το μεσομεταιχμιακό DA-εργικό σύστημα.
Μετά από χορήγηση αλοπεριδόλης παρατηρήσαμε:
(α) Αυξημένη ανακύκληση στον ΠΕ σε σχέση με τις άλλες φάσεις του κύκλου, εξεσημασμένη στο μεσομεταιχμιακό, σημαντική στο μελαινοραβδωτό, μέτρια στο μεσοφλοιώδες DA-εργικό σύστημα.
(β) Ελάττωση ανακύκλισης DAs στο μεσοφλοιώδες DA-εργικό σύστημα κατά την φάση του Ε, και
(γ) Αύξηση του ρυθμού ανακύκλισης DAs στο μελαινοραβδωτό στις φάσεις του ΠΕ, Ε και ωοθηκεκτομηθέντων πειραματόζωων.
Παρατηρήσαμε επίσης μεταβολές στα επίπεδα οιστραδιόλης του πλάσματος μετά από DA-εργική διέγερση ή αναστολή υποθαλαμουποφυσιακογοναδικού άξονα στην με απομορφίνη ή αλοπεριδόλη έκκριση οιστραδιόλης ήταν αντίστροφα ανάλογη με τα επίπεδα οιστραδιόλης πλάσματος. Είχαμε μια ανασταλτική δράση των οιστρογόνων στο φυματοχωανικό DA-εργικό σύστημα ή σε κάποιο επίπεδο στο υποθαλαμουποφυσιακό άξονα.
Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι οι διακυμάνσεις των επιπέδων οιστρογόνων του πλάσματος (αλλά πιθανόν και άλλων ορμονών) κατά την διάρκεια του οιστρικού κύκλου του επίμυος επηρεάζουν την λειτουργικότητα των διαφόρων DA-εργικών συστημάτων του εγκεφάλου, έτσι ώστε συμπεριφερικοί, βιοχημικοί ή ενδοκρινικοί δείκτες εγκεφαλικής DA-εργικής λειτουργίας να εμφανίζουν ποσοτικές ή και ποιοτικές εναλλαγές κατά την διάρκεια του οιστρικού κύκλου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ντοπαμίνη, Οιστρογόνα, Απομορφίνη, Αλοπεριδόλη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
229
Αριθμός σελίδων:
152
Kazandzian Anna PhD.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο