Συγκριτική μελέτη των δεικτών pasi napsi και dlqi σε ασθενείς με ψωριασική ονυχία

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2888105 262 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Παθολογίας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Πρἐβεζας Χρήστος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Σφηκάκης Πέτρος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ρηγόπουλος Δημήτριος , Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Στρατηγός Αλέξανδρος , Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Βασιλόπουλος Δημήτριος , Καθηγητής, Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Κατούλης Αλέξανδρος , Αναπλ. Καθηγητής ,Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ευαγγελία Παπαδαυίδ, Αναπλ. Καθηγήτρια ,Ιατρική, ΕΚΠΑ
Νικολαΐδου Ηλέκτρα , Αναπλ. Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική μελέτη των δεικτών pasi napsi και dlqi σε ασθενείς με ψωριασική ονυχία
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγκριτική μελέτη των δεικτών pasi napsi και dlqi σε ασθενείς με ψωριασική ονυχία
Περίληψη:
Εισαγωγή : Η απάντηση στη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από ψωρίαση κατά πλάκας και ονύχων εκτιμάται, τόσο στην καθημερινή πράξη όσο και κατά τη διάρκεια κλινικών μελετών, με τη χρήση ειδικών και έγκυρων δεικτών που καταμετρούν την κλινική βαρύτητα της νόσου και την ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών. Από αυτούς τους δείκτες, οι PASI, NAPSI και DLQI είναι ,ομολογουμένως, αυτοί που τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής και χρήσης.

Σκοπός: Να μελετηθεί η βραχυχρόνια συσχέτιση , πριν και 3 μήνες μετά την έναρξη θεραπείας , ανάμεσα στους δείκτες PASI, NAPSI και DLQI , σε ασθενείς που πάσχουν ταυτόχρονα από ψωρίαση κατά πλάκας και ψωρίαση ονύχων

Υλικό και μέθοδοι: Πρόκειται για μια προοπτική πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης 40 πρωτοθεραπευόμενων ασθενών που πάσχουν ταυτόχρονα από ψωρίαση κατά πλάκας και ψωρίαση ονύχων και έχουν ανάγκη να λάβουν συστηματική αγωγή για την πάθηση τους. Η κλινική βαρύτητα της νόσου και η ψυχολογική επιβάρυνση εκτιμήθηκαν πριν την έναρξης της θεραπείας καθώς και 3 μήνες μετά, καταγράφοντας τους δείκτες PASI, NAPSI, DLQI. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε οι συσχετίσεις μεταξύ των δεικτών χρησιμοποιώντας την κατάλληλη στατιστική ανάλυση.

Αποτελέσματα : Παρατηρήθηκε θετική ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των δεικτών DLQI και NAPSI πριν την έναρξη της αγωγής (r=0.579, p <0.001) και 3 μήνες μετά την έναρξη (r=0.484, p=0.002). Παρομοίως , θετική συσχέτιση παρατηρήθηκε μεταξύ των δεικτών DLQI και PASI πριν (r=0.496, p=0.001) και 3 μήνες μετά την έναρξη της αγωγής (r=0.401, p=0.01). Ακόμη, παρατηρήθηκε θετική ισχυρή συσχέτιση. Επίσης, παρατηρήθηκε θετική ισχυρή συσχέτιση (r = 0.515, p=0.001) ανάμεσα στον δείκτη DLQI πριν την έναρξη και στον δείκτη NAPSI , 3 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, καθώς και μέτρια συσχέτιση (r = 0.433, p=0.005) ανάμεσα στον δείκτη DLQI πριν την έναρξη και στον δείκτη PASI , 3 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Συμπέρασμα: Οι συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν ανάμεσα στους δείκτες PASI NAPSI, DLQI ισχυροποιούν την ταυτόχρονη χρήση τους στις κλινικές μελέτες για την ψωρίαση κατά πλάκας και ψωρίαση ονύχων. Επίσης, η δυνατότητα χρήσης του δείκτη DLQI ως εργαλείο πρόγνωσης της απάντησης στη θεραπεία, τονίζει το πόσο σημαντική είναι η εκτίμηση , μέσω ενός έγκυρου δείκτη , της ψυχολογικής επιβάρυνσης των ασθενών, τόσο κατά τη διενέργεια κλινικών μελετών αλλά και κατά την καθημερινή κλινική πράξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ψωρίαση κατά πλάκας , Ψωριασική ονυχία , Δείκτης εκτίμησης κλινικής βαρύτητας, Ποιότητα ζωής, Στατιστική συσχέτιση, Θεραπεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
156
Αριθμός σελίδων:
122
Prevezas Christos Phd.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο