Η Σύμβαση Ιατρικής Αγωγής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2889448 281 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αστικό Δίκαιο και Σύγχρονες Οικονομικές Συναλλαγές
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τσιρόγλου Ευθαλία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1. Παναγιώτης Νικολόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Α' Ιδιωτικού Δικαίου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Νομική Σχολή)
2. Ευγενία Δακορώνια, Καθηγήτρια, Τομέας Α' Ιδιωτικού Δικαίου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Νομική Σχολή)
3. Χριστίνα Σταμπέλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τομέας Α' Ιδιωτικού Δικαίου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Νομική Σχολή)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Σύμβαση Ιατρικής Αγωγής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Σύμβαση Ιατρικής Αγωγής
Περίληψη:
Αρχικά στην παρούσα εργασία προσδιορίζεται η έννοια της σύμβασης ιατρικής αγωγής, οριοθετείται το αντικείμενό της, καθορίζονται τα συμβαλλόμενα μέρη και εκτίθενται όλες οι μορφές εννόμων σχέσεων μεταξύ ιατρού ή άλλου ιατρικού φορέα και ασθενούς, καθώς και οι προβληματισμοί που προκύπτουν από το χαρακτηρισμό αυτών των σχέσεων με βάση το δίκαιο που τις διέπει κάθε φορά. Επιπλέον γίνεται προσπάθεια να δοθεί λύση στο βασικό πρόβλημα του νομικού χαρακτηρισμού της σύμβασης ιατρικής αγωγής, που απασχόλησε την επιστημονική θεωρία τα προηγούμενα χρόνια. Εν συνεχεία εκτίθενται οι βασικοί προβληματισμοί ως προς τη νομική φύση ειδικότερων περιπτώσεων της σύμβασης ιατρικής αγωγής, όπως η σύμβαση οδοντιατρικής αγωγής ή η σύμβαση με αντικείμενο τις επεμβάσεις χωρίς θεραπευτικό σκοπό. Εκτενές μέρος της παρούσας μελέτης αφιερώνεται και στην ανάπτυξη του περιεχομένου της σύμβασης ιατρικής αγωγής και ειδικότερα αναλύονται οι κύριες και παρεπόμενες υποχρεώσεις του ιατρού και η συμβατική υποχρέωση του ασθενούς για καταβολή της ιατρικής αμοιβής. Δεν παραλείπεται, επίσης, η αναφορά στην αστική ευθύνη του ιατρού από τη σύμβαση, ενώ στο τελευταίο μέρος της παρούσας εργασίας γίνεται μία συνοπτική παρουσίαση των διατάξεων του γερμανικού Αστικού Κώδικα αναφορικά με την υπό κρίση σύμβαση και παράλληλα επιχειρείται μία κριτική προσέγγιση των εν λόγω ρυθμίσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Αστικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
σύμβαση, ιατρική αγωγή, συμβαλλόμενα μέρη, νομική φύση, περιεχόμενο, δικαιώματα, υποχρεώσεις, αστική ευθύνη, γερμανικός αστικός κώδικας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
52
Αριθμός σελίδων:
93
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία (Σύμβαση ιατρικής αγωγής) (1).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.