La rétention des ressortissants des pays tiers : analyse à la lumière du droit grec, du droit de la CEDH et du droit de l’Union européenne.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2894039 204 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εξειδικευμένο Δημόσιο Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-14
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ζούκα Χαρίκλεια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
David Szymczak,Professeur en Sciences Politiques Université de Bordeaux
Πρωτότυπος Τίτλος:
La rétention des ressortissants des pays tiers : analyse à la lumière du droit grec, du droit de la CEDH et du droit de l’Union européenne.
Γλώσσες εργασίας:
Γαλλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
H κράτηση των υπηκόων των τρίτων χωρών: ανάλυση υπό το φως του ελληνικού δικαίου, της ΕΣΔΑ και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περίληψη:
Από το 2012 η μαζική εισροή υπηκόων τρίτων χωρών αποτέλεσε θέμα πρωταρχικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έθεσε πολλά ερωτήματα σχετικά με την κράτηση αυτών στα κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιλύσει τη προσφυγική κρίση επιβάλλει νομοθετικά μέτρα που αποσκοπούν στις κατάλληλες συνθήκες και στη νομιμότητα της κράτησης. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως τα άρθρα 3 και 5 αυτής σχετικά με την απαγόρευση των βασανιστηρίων και το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια αντίστοιχα, είναι ισχυρά όπλα κατά της αυθαίρετης κράτησης. Εκτός από την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, λαμβάνει έντονα μαζικές εισροές υπηκόων τρίτων χωρών αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή των εγγυήσεων της νόμιμης κράτησης και ιδιαίτερα στη διαμόρφωση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση του καθεστώτος κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών εκτός των ανηλίκων και των συνθηκών κράτησης αυτών υπό το φως του ελληνικού δικαίου, του δικαίου της ΕΣΔΑ και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομολογίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσιο Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
πρόσφυγες, κράτηση, συνθήκες κράτησης ,ΕΣΔΑ, Ελλάδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
18
Αριθμός σελίδων:
78 σελίδες
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

MEMOIRE - Charikleia Zouka - .pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.