Τα αποτελέσματα της θεραπευτικής άσκησης otago σε ηλικιωμένους με ήπια γνωστική διαταραχή (MCI)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2894474 238 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φυσική Αποκατάσταση-Χειροθεραπεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-14
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Δεπούντη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουτσιλιέρης Μιχαήλ, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φιλίππου Αναστάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βαιόπουλος Γεώργιος,Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα αποτελέσματα της θεραπευτικής άσκησης otago σε ηλικιωμένους με ήπια γνωστική διαταραχή (MCI)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα αποτελέσματα της θεραπευτικής άσκησης otago σε ηλικιωμένους με ήπια γνωστική διαταραχή (MCI)
Περίληψη:
Η ήπια γνωστική διαταραχή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις λειτουργίες του εγκεφάλου όπως τη μνήμη, τον προσανατολισμό, την έκφραση λόγου, την σκέψη αλλά και βασικές κινητικές λειτουργίες. Ο επιπολασμός της νόσου φτάνει το 10% στα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες αυξάνεται παραπάνω σε ποσοστό 20% έως 40% για άτομα άνω των 85 ετών.
Φαίνεται ότι η νόσος είναι πολυπαραγοντική, αφού σύμφωνα με τελευταία επιστημονικά ευρήματα συνδέεται με την παρουσία συγκεκριμένης απολιποπρωτεϊνης, ενώ βασικό ρόλο έχουν κάποιες άλλες νόσοι, όπως η στεφανιαία νόσος αλλά και η κατάθλιψη. Τα τελευταία χρόνια ο τρόπος ζωής αλλά και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας διαδραματίζει βασικό ρόλο στην εκδήλωση αλλά και την εξέλιξη της νόσου. Η σωματική δραστηριότητα λειτουργεί ευεργετικά, σαν φάρμακο, ειδικά στην τρίτη ηλικία και προφυλάσσει την ελάττωση της οστικής και μυϊκής μάζας, αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, το εύρος κίνησης αλλά και την ισορροπία των ηλικιωμένων.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει την επίδραση ειδικότερα της άσκησης Otago σε ηλικιωμένα άτομα με ήπια νοητική έκπτωση. Αυτή η μορφή άσκησης ξεκίνησε στην Νέα Ζηλανδία, όπου και αναπτύχτηκε, αναδεικνύοντας ότι είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές εκγύμνασης με σκοπό τη μείωση των πτώσεων και των τραυματισμών σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Ειδικότερα, η παρούσα ανασκόπηση εστιάζει σε ηλικιωμένους που πάσχουν από ήπια γνωστική διαταραχή.
Οι παράμετροι που εξετάζονται για την ανάδειξη του ρόλου της συγκεκριμένης μορφής άσκησης στον ανωτέρω πληθυσμό περιλαμβάνουν την μυϊκή δύναμη και ισχύ των άνω και κάτω άκρων, την ευλυγισία, την καρδιοαναπνευστική αντοχή, την ταχύτητα βάδισης αλλά και την ισορροπία ανά ηλικία και φύλο. Νευροψυχολογικά τεστ χρησιμοποιούνται, επίσης, για την αξιολόγηση του επιπέδου της γνωστικής διαταραχής.
Το Otago στοχεύει στην αύξηση και διατήρηση της μυϊκής δύναμης, της ισορροπίας και της λειτουργικότητας βάδισης μέσω απλών ασκήσεων, με ευεργετικές επιδράσεις στην κινητικότητα του ατόμου και απώτερο στόχο την αυτοεξυπηρέτηση και αυτονομία του. Όσον αφορά στο συνδυασμό της τρίτης ηλικίας και της ύπαρξης ήπιας γνωστικής διαταραχής, οι συγκεκριμένοι ασθενείς φαίνεται να ωφελούνται ιδιαίτερα, αφού πλήθος ερευνών συσχετίζει την γνωστική κατάσταση του ατόμου με τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Otago, Ήπια γνωστική διαταραχή, Τρίτη ηλικία, Πρόληψη πτώσεων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
48
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Depounti Maria master.pdf
1006 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.