Διερεύνηση της σχέσης παραλειπόμενης φροντίδας με την επαγγελματική κόπωση σε νοσηλευτικό προσωπικό ογκολογικού νοσοκομείου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2896319 267 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση & Διαχείριση ανακουφιστικής & υποστηρικτικής φροντίδας χρονίως πασχόντων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-31
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Χάμου Άλκηστις
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελισάβετ Πατηράκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Μαργαρίτα Γιαννακοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Κατσαραγάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση της σχέσης παραλειπόμενης φροντίδας με την επαγγελματική κόπωση σε νοσηλευτικό προσωπικό ογκολογικού νοσοκομείου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση της σχέσης παραλειπόμενης φροντίδας με την επαγγελματική κόπωση σε νοσηλευτικό προσωπικό ογκολογικού νοσοκομείου
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η παραλειπόμενη φροντίδα, η απαιτούμενη φροντίδα η οποία δεν παρέχεται, είναι ένας νέος δείκτης ποιότητας της νοσηλευτικής φροντίδας. Επηρεάζεται τόσο από το εργασιακό περιβάλλον και την ομαδική εργασία στο τμήμα, όσο και από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των νοσηλευτών. Επίσης συνδέεται με την ικανοποίηση των νοσηλευτών από το επάγγελμά τους.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην παραλειπόμενη φροντίδα και την compassion fatigue (κόπωση συμπόνιας) στο προσωπικό ογκολογικού νοσοκομείου των Αθηνών.
Μεθοδολογία: Χρησιμοποιήθηκε δείγμα ευκολίας. Όλοι το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στις κλινικές και στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου κλήθηκε να συμμετάσχει στη μελέτη. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το MISSCARE Survey Greek Version και το Professional Quality of Life-5η έκδοση (2009). Μοιράστηκαν 150 ερωτηματολόγια και συμπληρώθηκαν 116 (77,33%). Η συλλογή των ερωτηματολογίων έγινε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του έτους 2018.
Αποτελέσματα: Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες (94,8%), ηλικίας 35-44 ετών (37,9%). Είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (54,3%). Εργάζονται είτε σε παθολογική, είτε σε χειρουργική κλινική με πλήρη απασχόληση. Η παραλειπόμενη φροντίδα έχει μέσο όρο 1,7±0,60 (1-4,73). Γενικότερα σπάνια παραλείπεται η φροντίδα των ασθενών.
Η δραστηριότητα που παραλείπεται συχνότερα είναι η αλλαγή θέσης του ασθενούς (Ν=48, 41,4%), η οποία παραλείπεται μερικές φορές. Τόσο οι υλικοί και οι ανθρώπινοι πόροι, όσο και η επικοινωνία και η ομαδική εργασία αποτελούν μέτριας σημασίας αιτίες για την παράλειψη της φροντίδας. Οι συμμετέχοντες έχουν μέτριο compassion fatigue, μέτρια επαγγελματική εξουθένωση (24,6±5,3) και μέτριο δευτερογενές τραυματικό στρες (25,0±6,6). Το επίπεδο εκπαίδευσης σχετίζεται με την αναγνώριση των αιτιών παράλειψης φροντίδας. Σχετίζονται επίσης η προϋπηρεσία, ο χρόνος που δαπανάται στο τμήμα και η ικανοποίηση από τη θέση εργασίας. Η αναγνώριση της παράλειψης φροντίδας συνδέεται με τις υπερωρίες και την ικανοποίηση από την εργασία.
Συμπεράσματα: Στην ογκολογία είναι λιγότερα τα ποσοστά παράλειψης φροντίδας. Επίσης παρατηρείται λιγότερη καταπόνηση από την εργασία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παραλειπόμενη φροντίδα, Ποιότητα επαγγελματική ζωής, Επαγγελματική κόπωση, Compassion fatigue, Ογκολογικό νοσοκομείο, Νοσηλευτικό προσωπικό
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
68
Αριθμός σελίδων:
141
Chamou Alkistis MSc.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο