Λιστέρια και κύηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2896477 199 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-03
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Βιονίδη Έλενα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Παπαντωνίου, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Δημήτριος Κασσάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Χρέλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Λιστέρια και κύηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Λιστέρια και κύηση
Περίληψη:
Η λιστερίωση είναι μια σπάνια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων και προκαλείται από την λιστέρια την μονοκυτογόνο. Το παθογόνο μπορεί να μεταφερθεί μέσω μολυσμένων προπαρασκευασμένων τροφίμων ή τροφίμων μεγάλης διάρκειας, κρεατικά και μαλακά τυριά. Η λιστέρια τείνει να μολύνει άτομα με ανοσοκαταστολή, ηλικιωμένα άτομα, έγκυες γυναίκες και νεογνά. Συγκεκριμένα, οι έγκυες γυναίκες έχουν 18 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από την λιστέρια από ότι ο γενικός πληθυσμός λόγω της καταστολής της κυτταρικής ανοσίας κατά την διάρκεια της κύησης και του τροπισμού της λιστέριας προς τον πλακούντα.

Κατά την διάρκεια της κύησης η λιστερίωση συμπεριλαμβάνει μητρική, εμβρυική και νεογνική λοίμωξη. Η μητρική λοίμωξη συνήθως είναι ασυμπτωματική ή με ήπια συμπτώματα όμοια με ιογενή λοίμωξη. Η εμβρυική λοίμωξη έχει μεγάλα ποσοστά εμβρυικής απώλειας, 25-35%, που εξαρτάται από την χρονική περίοδο της κύησης που γίνεται η λοίμωξη. Η νεογνική λιστερίωση μπορεί να παρουσιαστεί ως σήψη ή μηνιγγίτιδα με σοβαρές επιπλοκές και υψηλό ποσοστό θνησιμότητας της τάξεως 20%. Η κατάλληλη θεραπεία της μητρικής λοίμωξης προλαμβάνει και θεραπεύει την εμβρυική λοίμωξη και είναι ουσιώδους σημασίας στη θεραπεία των νεογνών. Η αμοξικιλλίνη ή η αμπικιλλίνη αποτελούν την πρώτη γραμμή θεραπείας ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με γενταμυκίνη ή τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη.

Η σχετιζόμενη με κύηση λιστερίωση πρέπει να θεωρείται ως αίτιο εμπύρετου κατά την διάρκεια της κύησης και να δίνεται η κατάλληλη θεραπεία. Η πρόληψη παραμένει ο καλύτερος τρόπος να ελεγθεί η λιστερίωση και σε αυτό πρέπει να συνεισφέρουν οι ασθενείς, οι επαγγελματίες υγείας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Λιστέρια, Κύηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
87
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Vionidi Elena MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.