Η χρήση των επεμβατικών τεχνικών για την αντιμετώπιση της μεθερπητικής νευραλγίας. Ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2896696 287 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αλγολογία: Αντιμετώπιση του πόνου, διάγνωση και θεραπεία. Φαρμακευτικές, παρεμβατικές και άλλες τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-05
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γεωργούδη Σταματία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανασία Τσαρουχά-Δημητροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Θεοδόσιος Σαραντέας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθηνά Βαδαλούκα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση των επεμβατικών τεχνικών για την αντιμετώπιση της μεθερπητικής νευραλγίας. Ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση των επεμβατικών τεχνικών για την αντιμετώπιση της μεθερπητικής νευραλγίας. Ανασκόπηση
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης αποτελεί η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων θεραπευτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση της μεθερπητικής νευραλγίας. Η μεθερπητική νευραλγία είναι σύνδρομο χρόνιου περιφερικού νευροπαθητικού πόνου και οφείλεται σε νευρική βλάβη που προκαλείται από τον ερπητοȉό - 3, γνωστό και ως ζωστήρας ιός της ανεμοβλογιάς (VZV). Αποτελεί επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα και εμφανίζεται σε ποσοστό 15% - 20%. Είναι αρκετά επώδυνη πάθηση και μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ποιότητα της ζωής του ασθενή.
Υπάρχει, ένα σύνολο φαρμακευτικών σκευασμάτων που έχουν ένδειξη για χρήση στη μεθερπητική νευραλγία, καθώς και παρεμβατικές τεχνικές που στόχο έχουν την ύφεση της συμπτωματολογίας και τη βελτίωση της κατάστασης του πάσχοντος. Η θεραπεία σε κάθε περίπτωση εξατομικεύεται στο ιατρείο πόνου, καθώς η εμπειρία του πόνου είναι προσωπική και ο κάθε ασθενής έχει ξεχωριστές ανάγκες και βιώνει διαφορετικά την ένταση του πόνου.
Στο θεραπευτικό αλγόριθμο της μεθερπητικής νευραλγίας περιλαμβάνονται αναλγητικά, τοπικά αναισθητικά, αντικαταθλιπτικά, οπιοειδή και αντιεπιληπτικά φάρμακα που απαλλάσσουν από τον πόνο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Απαραίτητη είναι η συχνή παρακολούθηση του πάσχοντος, ώστε να γίνεται τιτλοποίηση του φαρμάκου ή ο συνδυασμός των φαρμάκων για να υπάρχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν η φαρμακευτική συντηρητική θεραπεία προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες και φαρμακολογικές αλληλεπιδράσεις, υπάρχουν ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως νευρικούς αποκλεισμούς, κεντρικούς ή περιφερικούς, και τεχνικές νευροτροποποίησης μέσω νευροδιέγερσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μεθερπητική νευραλγία, Οξύς έρπης ζωστήρας, Παλμική ραδιοσυχνότητα, Νευροπαθητικός πόνος, Θεραπεία της μεθερπητικής νευραλγίας, Θεραπεία νευρικού αποκλεισμού
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
77
Αριθμός σελίδων:
77
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

MASTER ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ. Αλγολογία. Αντιμετώπιση του Πόνου, Διάγνωση και Θεραπεία. Φαρμακευτικές - Παρεμβατικές και άλλες τεχνικές.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.