Συσχέτιση ιστολογικού τύπου πρώιμου Μη Μικροκυτταρικού Καρκίνου Πνεύμονα με ύπαρξη λεμφαδενικών μεταστάσεων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2896812 228 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρκίνος Πνεύμονα: Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-12
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παναγιώτογλου Δέσποινα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Ν. Συρίγος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Πολίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση ιστολογικού τύπου πρώιμου Μη Μικροκυτταρικού Καρκίνου Πνεύμονα με ύπαρξη λεμφαδενικών μεταστάσεων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση ιστολογικού τύπου πρώιμου Μη Μικροκυτταρικού Καρκίνου Πνεύμονα με ύπαρξη λεμφαδενικών μεταστάσεων
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύει το 27% όλων των θανάτων από καρκίνο, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Η διάγνωσή του αρχικά γίνεται απεικονιστικά και τίθεται ιστολογικά, καθορίζοντας το στάδιο, την τοπικά ή μη εκτεταμένη νόσο, δηλαδή μεταστάσεων, τόσο στους ομόπλευρους ενδοπνευμονικούς, όσο και/ή στους μεσοθωρακικούς λεμφαδένες και ανάλογα την περαιτέρω αντιμετώπιση και πρόγνωση της νόσου.

ΣΚΟΠΟΣ: Η συσχέτιση του ιστολογικού τύπου του πρώιμου, έως τρία εκατοστά, μη μικροκυτταρικoύ καρκίνου του πνεύμονα, με την ύπαρξη λεμαφαδενικών μεταστάσεων.

MEΘΟΔΟΣ: Πρόκειται για μία αναδρομική καταγραφή ασθενών, που επιλέχθηκαν από τα αρχεία του Θωρακοχειρουργικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακα «H Σωτηρία». Συλλέξαμε 200 ασθενείς, μέσου όρου ηλικίας τα 65.65 έτη, των ετών 2015 και 2019, με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, σταδίου Τ1, Ν1/Ν2, Μ0 κατά Tumour Node Metastasis της 8ης σταδιοποίησης, συσχετίζοντας τον ιστολιγικό του τύπο με την ύπαρξη λεμφαδενικών μεταστάσεων. Οι ασθενείς χειρουργήθηκαν από 5 διαφορετικούς Θωρακοχειρουργούς και τα παρασκευάσματα γνωματεύτηκαν από διαφορετικούς ειδικούς παθολογοανατόμους.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τους 200 ασθενείς, 46 παρουσίασαν λεμφαδενικές μεταστάσεις τόσο ενδοπνευμονικές όσο και μεσοθωρακίου. Βρήκαμε ότι ο κυριότερος υπότυπος είναι το διηθητικό αδενοκαρκίνωμα με δεύτερο το πλακώδες καρκίνωμα, τα οποία σχετιζόμενα με την ηλικία άνω των 65 ετών, με όγκους μεγαλύτερους των δύο εκατοστών, υψηλής μιτωτικής δραστηριότητας, χαμηλής διαφοροποίησης και κυρίως όγκους οι οποίοι προσέγγιζαν το σπλαχνικό υπεζωκότα, χωρίς να τον διηθούν, είχαν λεμφαδενική συμμετοχή σε ποσοστό έως 23%.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ανατρέχοντας στη διεθνή βιβλιογραφία διαπιστώσαμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας, ήταν σύμφωνα. Λόγω της όχι αμελητέας λεμφαδενικής συμμετοχής, ανεξάρτητα από τον ιστολογικό τύπο ( αδενοκαρκίνωμα ή πλακώδες καρκίνωμα ), ακόμα και σε όγκους έως τρία εκατοστά, τόσο η ριζική εκτομή αλλά και ο σχολαστικός λεμφαδενικός καθαρισμός, αποτελούν το χρυσό κανόνα για την επίτευξη, της καθυστέρησης της εμφάνισης λεμφαδενικής υποτροπής και της προσέγγισης του ανώτερου ποσοστού της πενταετούς επιβίωσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τ1 ΜΜΚΠ, LN επίπτωση ΜΜΚΠ σταδίου Τ1, Υπότυποι ΜΜΚΠ Τ1 και λεμφαδενική επίπτωση, Λεμφαδενική επίπτωση αδενικαρκινώματος Τ1a,b,c, Λεμφαδενική επίπτωση πλακώδους καρκινώματος Τ1a,b,c,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
80
Αριθμός σελίδων:
83
Panagiotoglou Despoina MSc.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο