Θρομβοεμβολική νόσος στην εγκυμοσύνη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2897012 187 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-11
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καλοδίκης-Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Παπαντωνίου, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Δημήτριος Κασσάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Χρέλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θρομβοεμβολική νόσος στην εγκυμοσύνη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θρομβοεμβολική νόσος στην εγκυμοσύνη
Περίληψη:
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αρτηριακής και φλεβικής θρόμβωσης. Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις πρόκλησης μητρικής θνησιμότητας σε χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Αποτελεί πρωτογενές αίτιο θανάτου στη Δ. Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με την πλειοψηφία των περιστατικών να αντιμετωπίζονται και να προλαμβάνονται εγκαίρως σε επίπεδο εκδήλωσης αιμορραγίας.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης VTE είναι υπαρκτός και στα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης μίας γυναίκας, με την πλειοψηφία των εκδηλώσεων να επισυμβαίνει κατά την διάρκεια του 1ου και 3ου τριμήνου της κύησης, αντίστοιχα. Προσεγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα εκδήλωσης κατά την διάρκεια της γέννησης, καθώς επίσης και στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά την γέννηση. Οι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν φλεβοθρόμβωση διαχωρίζονται σε παράγοντες που σχετίζονται αποκλειστικά με την εγκυμοσύνη και παράγοντες που σχετίζονται με την μητρότητα.

Η παθογένεση της θρόμβωσης είναι πολυπαραγοντική, με αποτέλεσμα να κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη η εκτίμηση της συνεισφοράς των επιμέρους προδιαθεσικών παραγόντων σε επίπεδο διαμόρφωσης των σύνθετων αλληλεπιδράσεων που διέπουν την εν λόγω διαδικασία. Η ανώτερη δυνατή χορήγηση θρομβοπροφύλαξης, σε επίπεδο δοσολογίας, στην εγκυμοσύνη δεν έχει επί του παρόντος καθορισθεί. Οι περισσότερες κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν μία προφυλακτική δόση χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης, η οποία να προσαρμόζεται στο βάρος του ασθενούς.

Δεν υπάρχει στην παρούσα φάση ένα ενιαίο εργαλείο αξιολόγησης κινδύνου σε όλες τις περιπτώσεις εγκύων γυναικών, το οποίο θα περιλαμβάνει αξιολόγηση για θρόμβωση και κίνδυνους αιμορραγίας. Η αξιολόγηση της θρόμβωσης θα πρέπει να διενεργείται όσο το δυνατόν νωρίτερα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδανικά και πριν την σύλληψη. Απαιτούνται πολυκεντρικές και καλά σχεδιαζόμενες κλινικές μελέτες, προκειμένου να αναδειχθεί ο πραγματικός βαθμός αποτελεσματικότητας χορήγησης θρομβοπροφύλαξης στην εγκυμοσύνη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θρομβοεμβολή, Εν τω βλαθει φλεβική θρόμβωση, Πνευμονική εμβολή
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
143
Αριθμός σελίδων:
74
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.