Μεταδιεγερτική διευκόλυνση σε αθλητές TAEKWONDO ηλικίας 8-13 ετών

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2897245 148 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-12
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
ΧΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΣΟΥΡΔΙΝΗΣ ΜΑΡΙΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσολάκης Χαρίλαος ,Καθηγητής,ΣΕΦΑΑ,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταδιεγερτική διευκόλυνση σε αθλητές TAEKWONDO ηλικίας 8-13 ετών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεταδιεγερτική διευκόλυνση σε αθλητές TAEKWONDO ηλικίας 8-13 ετών
Περίληψη:
Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της επίδρασης ενός προγράμματος προθέρμανσης το οποίο περιλάμβανε διατάσεις αλτικές πλειομετρικές ασκήσεις και μια δοκιμασία ταχύτητας ευκινησίας στην απόδοση του άλματος άνευ φοράς με προφόρτιση σε αθλητές και αθλήτριες taekwondo ηλικίας 8 - 13 ετών.
Μέθοδος: 13 αθλητές του Taekwondo, ηλικίας 8 - 13 ετών, υποβλήθηκαν σε δοκιμασία μέτρησης του οριζοντίου άλματος άνευ φοράς, για το οποίο χρειάστηκαν 2 διαφορετικές ημέρες. Την πρώτη ημέρα οι αθλητές αξιολογήθηκαν στην απόδοση στο οριζόντιο άλμα άνευ φοράς πριν από την έναρξη της προθέρμανσης, μετά από διατάσεις, και μετά από παρέμβαση με πλειομετρικές και ασκήσεις ευκινησίας.
Τη δεύτερη μέρα έγινε το ίδιο πρόγραμμα αλλά χωρίς την παρέμβαση, ώστε να δούμε αν τελικά αυτή η παρέμβαση επηρεάζει την απόδοση στο οριζόντιο άλμα άνευ φοράς. Κατά μέσο όρο τα παιδιά ήταν 42.77 κιλά ± 13.37 με ύψος 144.3± 15.5.
Στατιστική ανάλυση: Για την ανάλυση των μέσων τιμών μεταξύ των τριών φάσεων της πειραματικής συνθήκης και της συνθήκης ελέγχου ξεχωριστά χρησιμοποιήθηκε η ανάλυση διακύμανσης (ANOVA). Για την σύγκριση των μέσων τιμών μεταξύ των δύο συνθηκών χρησιμοποιήθηκε η δοκιμασία t-test με ζευγαρωτές παρατηρήσεις.
Τέλος για τη συσχέτιση επιλεγμένων μεταβλητών μεταξύ τους χρησιμοποιήθηκε
ο δείκτης Pearson r. Ως διάστημα αξιοπιστίας έγινε δεκτό το p = 0.05
Κυριότερα αποτελέσματα: Από την ανάλυση διακύμανσης η οποία έγινε ξεχωριστά για κάθε συνθήκη φαίνεται ότι δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τριών φάσεων του πειραματικού σχεδιασμού. Από τη σύγκριση των μέσων τιμών κατά ζεύγη μεταξύ της πειραματικής συνθήκης και της συνθήκης ελέγχου ως προς: α) την φάση μέτρησης πριν από την προθέρμανση, β) μετά τις διατάσεις και γ) μετά την μυϊκή ενεργοποίηση δεν παρατηρήθηκαν επίσης διαφορές. Οι παράμετροι της προπονητικής εμπειρίας και του ΒΜΙ δεν συσχετίστηκαν με
τις διαφορές που αναπτύχθηκαν μετά την παρέμβαση. Παρόλα αυτά μετά τις διατάσεις στην συνθήκη παρέμβασης διαπιστώθηκαν αυξήσεις κατά 1.45% οι οποίες συνέχισαν να αυξάνουν και μετά τις ασκήσεις μυϊκής ενεργοποίησης κατά 1.43% οι οποίες δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.
Συμπερασματικά η προθέρμανση βελτίωσε κατά 2.88% την απόδοση στο κατακόρυφο άλμα σε αθλητές taekwondo ηλικίας.... Κατά την συνθήκη ελέγχου οι αντίστοιχες μεταβολές ήταν της τάξεως του 2.12% και 0.70%, το οποίο δείχνει ότι μετά την προθέρμανση βελτιώθηκαν κατά 2.82% αντίστοιχα. Από τον έλεγχο των ατομικών διαφορών μετά την παρέμβαση μυϊκής ενεργοποίησης φαίνεται ότι 6 άτομα βελτιώθηκαν κατά 6%, σε 2 άτομα δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά και σε 5 άτομα παρατηρήθηκε πτώση κατά 4.3%.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
πλειομετρικές ασκήσεις,ισομετρικές ασκήσεις,ερέθισμα,διέγερση,μεταδιεγερτική,διευκόλυνση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
11
Αριθμός σελίδων:
16
Πτυχιακή.pdf (756 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο