«Η αξιοποίηση της μουσικής ακρόασης στην ανάπτυξη του κριτικού στοχασμού και μετασχηματισμού: Μία εφαρμογή στον μουσικό γραμματισμό στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας»

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2897562 619 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-17
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κοτσοπούλου Μαρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Σμαράγδα Χρυσοστόμου, Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Γεώργιος Ζαρίφης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ
Γεώργιος Μπαγάκης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΠΑ.ΠΕΛ.
Εμμανουήλ Σπυριδάκης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΠΑ.ΠΕΛ.
Ελένη Χοντολίδου,Καθηγήτρια Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ
Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Φαίη Αντωνίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η αξιοποίηση της μουσικής ακρόασης στην ανάπτυξη του κριτικού στοχασμού και μετασχηματισμού: Μία εφαρμογή στον μουσικό γραμματισμό στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας»
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Η αξιοποίηση της μουσικής ακρόασης στην ανάπτυξη του κριτικού στοχασμού και μετασχηματισμού: Μία εφαρμογή στον μουσικό γραμματισμό στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας»
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η παρούσα εργασία αναζήτησε τις αντανακλάσεις της μουσικής ακρόασης στον κριτικό στοχασμό και μετασχηματισμό των ενηλίκων. Πιο συγκεκριμένα, εξειδίκευσε τη συζήτηση μελετώντας τη συμβολή της μουσικής ακρόασης στον προσανατολισμό των ενηλίκων για κριτικό στοχασμό και εν τέλει για μετασχηματίζουσα μάθηση. Το πεδίο της έρευνας αποτέλεσε ο Μουσικός Γραμματισμός, ως οργανικό και αναπόσπαστο μέρος της Πολιτισμικής Αισθητικής Αγωγής στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Ο ερευνητικός σχεδιασμός αξιοποίησε την ποιοτική πολυμεθοδολογική προσέγγιση και συγκεκριμένα στρατηγικές και εργαλεία της έρευνας μέσω τέχνης, της έρευνας δράσης και της εθνογραφικής μεθόδου. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν δέκα ενήλικοι, που φοιτούσαν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας κατά τα σχολικά έτη 2016-2017 και 2017-2018. Η ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων κατέδειξε ότι η μουσική ακρόαση ενεργοποίησε γνωστικές και συναισθηματικές δομές εμπλοκής με την εμπειρία. Ειδικότερα, η μουσική δημιούργησε αποπροσανατολιστικά διλήμματα, λειτούργησε ως συναισθηματική εργαλειοθήκη και ενθάρρυνε ενσυναισθηματικές διαθέσεις. Παράλληλα, αποτέλεσε εργαλείο ανάδειξης προσωπικών βιωμάτων, πολιτισμικών εμπειριών, κοινωνικών και μουσικών στερεοτύπων. Ο διαδραστικός διάλογος με τα μουσικά έργα αφύπνισε, κινητοποίησε τον κριτικό στοχασμό και συνέβαλε στην πρόκληση αλλαγών στο αντιληπτικό σύστημα των εκπαιδευομένων. Από τις συνεντεύξεις τους διαφάνηκε ότι οι ενήλικοι εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διεργασία, που αξιοποιεί την αλληλεπίδραση με τα «ακουστικά κείμενα», βίωσαν μία ευχάριστη εμπειρία, επικοινώνησαν, γκρέμισαν χάσματα που τους χώριζαν και συνειδητοποίησαν τη συσχέτισή της με την αναβάθμιση της ποιότητας του νου. Η παρούσα έρευνα προτείνει και παρέχει εναύσματα για στοχασμό στους εκπαιδευτές ενηλίκων, ώστε να εμπλουτίσουν τις πρακτικές τους με τη χρήση της μουσικής ακρόασης και να οδηγήσουν με ασφάλεια και σεβασμό τους εκπαιδευόμενους σε πιο συνειδητές επιλογές, ενθαρρύνοντας την αυτοδυναμία και αυτονομία τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Μουσικός Γραμματισμός, Μουσική ακρόαση, Κριτικός στοχασμός, Μετασχηματίζουσα μάθηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
346
Αριθμός σελίδων:
348
170220 ΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ_final.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο