Δημιουργία ικριώματος από ανθρώπινο ομφάλιο λώρο για την αποκατάσταση δυσλειτουργιών του περιφερικού νευρικού συστήματος.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2897711 190 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-19
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γόντικα Ιωάννα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Γρηγόριος Κουράκλης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Πολυδώρου, Καθηγητής, , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευστάθιος Μποβιάτσης, Καθηγητής, , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Κόνζτογλου Καθηγητής, , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευστάθιος Αντωνίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Δημητρούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρήστος Σαλάκος Αναπληρωτής, Καθηγητής, , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δημιουργία ικριώματος από ανθρώπινο ομφάλιο λώρο για την αποκατάσταση δυσλειτουργιών του περιφερικού νευρικού συστήματος.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δημιουργία ικριώματος από ανθρώπινο ομφάλιο λώρο για την αποκατάσταση δυσλειτουργιών του περιφερικού νευρικού συστήματος.
Περίληψη:
Μια από της μεγαλύτερες προκλήσεις της χειρουργικής είναι η αποκατάσταση διατμηθέντων περιφερικών νευρών. Παρά τη μεγάλη πρόοδο στη μικρο-χειρουργική στις περιπτώσεις που υπάρχει κενό μεταξύ των κολοβωμάτων του διατμηθέντος νεύρου, η πλήρης αποκατάσταση παραμένει ζητούμενο. Για την αποκατάσταση τέτοιων βλαβών, είναι απαραίτητη η εφαρμογή νευρικών οδηγών ώστε να γεφυρωθεί το κενό μεταξύ των κολοβωμάτων. Ως νευρικοί οδηγοί έχουν χρησιμοποιηθεί αυτόλογα νευρικά μοσχεύματα, συνθετικά υλικά μη βιοαποικοδο-μήσιμα ή βιοαποικοδομήσιμα, φυσικά υλικά όπως το κολλαγόνο, η χιτοζάνη και η κερατίνη. Ακόμα ως νευρικοί οδηγοί έχουν χρησιμοποιηθεί διάφοροι ιστοί μη νευρικής προέλευσης όπως αγγεία, μύες και ο υποβλεννογόνος του εντέρου.
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η επιτυχής αποκυτταροποίηση της ανθρώπινης ομφάλιας αρτηρίας και στη συνέχεια η χρήση της ως νευρικός οδηγός.
Αρχικά αποκυτταροποιήθηκαν n= 25 ομφάλιες αρτηρίες με τη χρήση υπέρ-τονων διαλυμάτων και απορρυπαντικών. Ακολούθησε η αξιολόγηση της αποκυτταροποίησης με τη χρήση ιστολογικών χρώσεων, ποσοτικοποίηση του DNA που παραμένει μετά την αποκυτταροποίηση και τέλος πραγματοποιήθηκε έλεγχος κυτταροτοξικότητας. Στη συνέχεια οι ΑΟΑ χρησιμοποιήθηκαν ως νευρικοί οδηγοί σε μοντέλο ισχιακού τραύματος σε επίμυ με έλλειμμα 10 mm. Οι επίμυες καταμεριστήκαν σε τρεις διαφορετικές ομάδες: ομάδα control n= 12 που ως νευρικός οδηγός χρησιμοποιήθηκε αυτόλογο ισχιακό νεύρο, η ομάδα ΑΟΑ n= 12 που χρη-σιμοποιήθηκαν ΑΟΑ, και η ομάδα ΑΟΑ+PRP n= 12 που χρησιμοποιήθηκαν ΑΟΑ που στο εσωτερικό τους εγχύθηκε ενεργοποιημένο PRP.
Για την αξιολόγηση της νευρικής αποκατάστασης εφαρμόστηκε η δοκιμασία της ανάλυσης βαδίσματος και ο υπολογισμός του δείκτη λειτουργικότητας του ισχιακού νεύρου. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε μορφομετρική και ανοσοϊστοχημική ανάλυση του ισχιακού νεύρου, καθώς επίσης υπολογίστηκε ο λόγος διατή-ρησης μυϊκής μάζας.
Το συμπέρασμα της παρούσας διατριβής είναι ότι η ΑΟΑ μπορεί να υποστηρίξει την επιμήκυνση των αναγεννηθέντων νευρικών ινών σε νευρικό έλλειμμα 10 mm. Ωστόσο υστερεί σε σχέση με τη χρήση αυτόλογου νεύρου ως νευρικός οδηγός. Αντίθετα όταν η ΑΟΑ συνδυάστηκε με PRP είχε εξίσου καλά αποτελέσματα με τη χρήση αυτόλογου νεύρου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ικρίωμα, Nευρικός οδηγός, Oμφάλιος λώρος, Aποκυτταροποίηση, PRP.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
217
Αριθμός σελίδων:
103
GONTIKA PhD - LAST 14_2_20.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο