Η επίδραση του πρόσθετου μέλους σε αθλητές δρομικών αγωνισμάτων

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2897792 242 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-20
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
ΑΦΣΑΡΙΔΟΥ ΖΩΗ-ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσίγκανος Γεώργιος, Λέκτορας, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση του πρόσθετου μέλους σε αθλητές δρομικών αγωνισμάτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση του πρόσθετου μέλους σε αθλητές δρομικών αγωνισμάτων
Περίληψη:
Η Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή αποτελεί έναν κλάδo, στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής, καθώς και της ψυχαγωγίας των ανθρώπων με νοητική ή σωματική έλλειψη ή αναπηρία. Συγκεκριμένα στον τομέα των κινητικών αναπηριών η φυσική δραστηριότητα αποτελεί ένα σημαντικό μέσο ένταξης του ανθρώπου στο πλαίσιο του αθλητισμού καθώς και άλλων κινητικών, αλλά και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η εργομετρική αξιολόγηση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων αθλητών δρομικών αγωνισμάτων που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό κάτω άκρου-μέλους. Για την εξαγωγή χρήσιμων και αξιόπιστων συμπερασμάτων χρησιμοποιήθηκε ισοκινητικό δυναμόμετρο τύπου Biodex, στο οποίο σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν ισοκινητικές προσπάθειες για την αξιολόγηση της δυναμικής της κίνησης της κάμψης και της έκτασης ,των μυών του ισχίου από ύπτια θέση, καθώς και των μυών κάμψης και έκτασης του κορμού από θέση καθιστή.
Συμμετείχαν 3 άρρενες αθλητές στίβου με κνημιαίο ακρωτηριασμό κάτω μέλους, ηλικίας ± 28-37 ετών, ελληνικής υπηκοότητας, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά στην παρούσα έρευνα και κατέθεσαν έγγραφη συγκατάθεση για τη συμμετοχή τους στις μετρήσεις.
Αποτελέσματα:
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργομετρικού ελέγχου στην ισοκινητική αξιολόγηση των μυών των ισχίων και του κορμού των ακρωτηριασμένων αθλητών παρατηρήθηκε μία ανομοιογένεια στην ισοκινητική δύναμη-ροπή ανάμεσα στους 2 δοκιμαζόμενους με μονόπλευρο ακρωτηριασμό κνήμης, κατά τη διάρκεια της κάμψης των ισχίων. Ωστόσο παρατηρήθηκε ένα μεγαλύτερο ποσοστό μέγιστης ροπής στο άθικτο μέλος κατά τη διάρκεια της έκτασης της άρθρωσης του ισχίου και για τους δύο δοκιμαζόμενους με μονόπλευρο ακρωτηριασμό. Επιπλέον παρατηρήθηκε ένα μεγαλύτερο ποσοστό κοπώσεως τόσο στην κάμψη όσο και στην έκταση του ισχίου του ακρωτηριασμένου σκέλους των δοκιμαζομένων 1 και 2.
Επιπλέον μέσω της ισοκινητικής εργομετρικής αξιολόγησης του κορμού και των τριών δοκιμαζομένων παρατηρήθηκε ένα υψηλότερο ποσοστό ισοκινητικής δύναμης στους εκτείνοντες μυς του κορμού σε αντίθεση με τους καμπτήρες μυς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
προσθετικά μέλη, ακρωτηριασμός, εργομετρική αξιολόγηση, ισοκινητική αξιολόγηση, δρομικά αγωνίσματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
29
Αριθμός σελίδων:
55