Αξιολόγηση Λειτουργικής Κινητικότητας Φοιτητών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2898403 304 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-28
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τζωρτζάκης Στυλιανός
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελισσάβετ Ρουσάνογλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αθλητικής Βιομηχανικής, Τομέας Αθλητιατρικής και Βιολογίας της Άσκησης, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση Λειτουργικής Κινητικότητας Φοιτητών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση Λειτουργικής Κινητικότητας Φοιτητών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Περίληψη:
Εισαγωγή. Οι φοιτητές της επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού υποβάλλονται σε σωματική άσκηση προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του προγράμματος σπουδών (ΠΣ) τους. Αυτή η υποχρεωτική και συστηματική σωματική φόρτιση συνδέεται με κακώσεις οι οποίες ενδέχεται να δημιουργούν ελλείμματα της λειτουργικής κινητικότητας τους τα οποία να μην επιτρέπουν την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των σπουδών τους. Σκοπός την εργασίας ήταν να διερευνηθεί το επίπεδο λειτουργικής κινητικότητας των φοιτητών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) Αθηνών ώστε να αναδειχθεί ενδεχομένως η αναγκαιότητα μιας τέτοιας αξιολόγησης πριν ξεκινήσουν τις σπουδές τους αλλά και κατά την διάρκεια αυτών.
Μέθοδος. Δεκαεννέα άνδρες φοιτητές φυσικής αγωγής (Ηλικία= 21,5 ± 1,7 έτη ,Σ.Α= 1,77 ± 0,06 m, ΣΜ= 73,7 ± 6,4 kg) αξιολογήθηκαν στην ΣΕΦΑΑ Αθηνών, με το Functional Movement Screen (FMS) (προσαρμοσμένος εξοπλισμός) και εφαρμογή των 7 λειτουργικών δοκιμασιών και των 3 δοκιμασιών του FMS. Οι φοιτητές ήταν από διαφορετικά έτη σπουδών, (Ν= 4, 3, 1, 6, 3 και 2 για το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο και 6ο έτος, αντίστοιχα) . Από τούς 19 μόνο οι 4 ήταν ενεργοί αθλητές. Οι φοιτητές ασχολούνταν είτε με τα αθλήματα που διαδραματίζονταν στο πλαίσιο του ΠΣ, καθώς και ή είτε με αερόβιες δραστηριότητες και μυΐκή ενδυνάμωση εκτός ΠΣ. Ο μέσος όρος των πρακτικών ωρών που παρακολούθησαν στο εαρινό εξάμηνο του έτους 2017-2018 στα πλαίσια του ΠΣ ήταν 3,5 ± 2,6 ώρες/εβδ., (αερόβιων δραστηριοτήτων=2,5 ± 2,5 ώρ/εβδ. και μυϊκής ενδυνάμωσης= 2,8 ± 2,4 ώρ/εβδ. εκτός σχολής).
Αποτελέσματα. Ο μέσος όρος συνολικής βαθμολογίας ήταν 15,9 ± 2,4, με μικρότερη βαθμολογία το 11, μεγαλύτερη το 20, και επικρατούσα το 14 (N=4). Στις επιμέρους δοκιμασίες, η επικρατούσα βαθμολογία ήταν το 3, με εξαίρεση τη δοκιμασία στροφικής σταθερότητας του κορμού που όλοι οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν με το 2. Το 31,6% των συμμετεχόντων (Ν=6) είχαν βαθμολογία κατώτερη του ορίου αποκοπής (βαθμολογία 14), ενώ το υπόλοιπο 68,4% των συμμετεχόντων (Ν=13) είχαν βαθμολογία ανώτερη του 14.
Συζήτηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φοιτητές παρουσιάζουν χαμηλή βαθμολογία σε κάποιες επιμέρους δοκιμασίες του FMS παρά τη καλή βαθμολογία στο σύνολο της αξιολόγησης. Αυτές οι επιμέρους χαμηλές βαθμολογίες ενδεχομένως αναδεικνύουν ελλείμματα σε βασικές κινητικές δεξιότητες, οι οποίες είναι αρκετά συνηθισμένες στα αθλήματα, παραπέμποντας στην αναγκαιότητα για σε βάθος διερεύνηση τέτοιων ελλειμμάτων, μέσω πιο εξειδικευμένων αξιολογήσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ΟΧΙ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
64
Tzortzakis Ptixiaki_PERGAMOS_all black-compressed.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο