Τα αίτια και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Στρατηγικές αντιμετώπισης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2898703 309 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-04
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τσεπαπαδάκη Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πολυξένη Νικολοπούλου - Σταμάτη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Αλέξανδρος Παπαγιάννης, Καθηγητής, ΣΕΜΦΕ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Χρυσάνθη Μπακούλα - Τζουμάκα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα αίτια και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Στρατηγικές αντιμετώπισης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα αίτια και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Στρατηγικές αντιμετώπισης
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την απειλή της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή, καθώς και η δραστηριοποίησή τους για την υιοθέτηση στρατηγικών αντιμετώπισής της. Αρχικά, αναφέρονται τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, στη συνέχεια εξηγούνται οι επιπτώσεις που αυτή επιφέρει σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της υγείας και τελικά παρουσιάζονται στρατηγικές μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα και στρατηγικές προσαρμογής για την αποφυγή των συνεπειών της.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τόσο οι ανθρωπογενείς, όσο και οι φυσικοί παράγοντες αποτελούν τα αίτια για την άνοδο της θερμοκρασίας και των κλιματικών μεταβολών. Ιδιαιτέρως, οι ποικίλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες που σκόπευαν κυρίως στην οικονομική πρόοδο, καθώς και η αχαλιναγώγητη παρέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, συντέλεσαν στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το οδυνηρό επακόλουθο αυτών των επιδράσεων ήταν η κλιματική αλλαγή, η οποία δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες και τυφώνες που οδηγούν σε καταστροφικές πλημμύρες, αλλά και καύσωνες που προκαλούν ξηρασία και συντελούν στη δημιουργία πυρκαγιών. Κατά συνέπεια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τις χημικές αντιδράσεις και ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης και ποικίλλων ρύπων, με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεών τους στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος. Η κλιματική αλλαγή έχει ολέθριες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία αφού ήδη έχει σημειωθεί, σύμφωνα με αξιόπιστες μελέτες, αύξηση των αναπνευστικών δυσχερειών, των λοιμωδών νοσημάτων και άλλων σοβαρών παθήσεων καθώς και της θνησιμότητας των ανθρώπων και κυρίως των ευπαθών ομάδων.
Από όσα αναφέρθηκαν γίνεται κατανοητό ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούν ειρηνικά οι κυβερνήσεις όλων των κρατών, καθώς και οι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, διότι το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι πολυσύνθετο και χρήζει οικουμενικής και διεπιστημονικής αντιμετώπισης. Αξίζει βεβαίως να επισημανθεί ότι ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών κρίνεται σπουδαίος για τη διαπαιδαγώγηση υπεύθυνων και ευσυνείδητων πολιτών, με δημιουργική σκέψη που θα είναι ικανοί να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που τους περιβάλλουν, όπως είναι η μάστιγα της κλιματικής αλλαγής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κλιματική αλλαγή, Τήξη πάγων, Βροχοπτώσεις, Πλημμύρες, Τυφώνες, Καύσωνες, Ξηρασία, Πυρκαγιές, Αναπνευστικές ασθένειες, Λοιμώδη νοσήματα, Υποσιτισμός, Μείωση θερμοκηπικών αερίων, Προσαρμογή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
265
Αριθμός σελίδων:
160
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Tsepapadaki Panagiota MsC.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.