Θεατρικές δράσεις για παιδιά σε νοσηλευτικά ιδρύματα – Το παράδειγμα της ομάδας του Θεάτρου Νέου Κόσμου «Θέατρο Αλληλεγγύης για Παιδιά»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2898723 478 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θέατρο και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-07
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σαμαρά Θεοπούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Δημάκη – Ζώρα, Επικουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θεατρικές δράσεις για παιδιά σε νοσηλευτικά ιδρύματα – Το παράδειγμα της ομάδας του Θεάτρου Νέου Κόσμου «Θέατρο Αλληλεγγύης για Παιδιά»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θεατρικές δράσεις για παιδιά σε νοσηλευτικά ιδρύματα – Το παράδειγμα της ομάδας του Θέατρου Νέου Κόσμου «Θέατρο Αλληλεγγύης για Παιδιά»
Περίληψη:
Η παρουσία θεατρικών δράσεων σε νοσηλευτικά ιδρύματα όπου φιλοξενούνται ανήλικοι ασθενείς, και εν δυνάμει θεατές, δημιουργεί ένα νέο είδος, που εντάσσεται στη μεγάλη οικογένεια του Εφαρμοσμένου Θεάτρου, το Θέατρο για Παιδιά στο Νοσοκομείο. Άρτια οργανωμένες παραστάσεις, με έργα που έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο σκοπό και έχουν σκηνοθετηθεί έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε χώρο του νοσοκομείου, δίνονται από θεατρικές ομάδες που έχουν αντιληφθεί το όφελος του θεάτρου σε παιδιά που ασθενούν. Η ομάδα «Θέατρο Αλληλεγγύης για Παιδιά» του Θεάτρου του Νέου Κόσμου είναι η πρώτη επαγγελματική θεατρική ομάδα που ξεκίνησε τη δράση αυτή στη χώρα μας. Πραγματοποιήσαμε μια μελέτη περίπτωσης, χρησιμοποιώντας τη δουλειά της ομάδας που προαναφέρθηκε, σκοπεύοντας να διερευνήσουμε τα οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσω της θέασης μιας παράστασης στο νοσοκομείο από τους ανήλικους νοσηλευόμενους θεατές. Η έρευνα βασίστηκε σε ξενόγλωσση και ελληνική βιβλιογραφία, σε κριτικές, δημοσιεύματα και συνεντεύξεις που αφορούν τη δράση «Θέατρο Αλληλεγγύης για Παιδιά», στην παραστασιογραφία της, καθώς και σε συνέντευξη που δόθηκε στη γράφουσα. Στην εργασία μας γίνεται αρχικά μια σύντομη αναφορά στο εννοιολογικό περιεχόμενο του όρου «Εφαρμοσμένο Θέατρο» και κατόπιν παρουσιάζεται ειδικότερα το είδος του Θεάτρου για παιδιά στο νοσοκομείο, δίνοντας έμφαση στο προφίλ των ανήλικων ασθενών. Τέλος επιδιώκουμε να καταδείξουμε την ιδιαίτερη συμβολή του θεάτρου στις παιδιατρικές νοσηλευτικές δομές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
Εφαρμοσμένο Θέατρο, Θέατρο στο Νοσοκομείο για Παιδιά, θεατρικές ομάδες, «Θέατρο Αλληλεγγύης για Παιδιά»
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
138
Αριθμός σελίδων:
178
Θεατρικές δράσεις για παιδιά σε νοσηλευτικά ιδρύματα.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο