Η Ευρωπαϊκή Εφεδρεία Ικανοτήτων RescEU

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899370 218 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-12
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γκίκα Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπλαβούκορ Σπςπίδων,
Αν. Καθηγητής ΟΠΑ
Λόδιορ Σηςλιανόρ,
Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Σκούπηζορ Δμμανοςήλ,
Επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Ευρωπαϊκή Εφεδρεία Ικανοτήτων RescEU
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Ευρωπαϊκή Εφεδρεία Ικανοτήτων RescEU
Περίληψη:
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση και αποτίμηση της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εφεδρείας Ικανοτήτων RescEU που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νέα νομοθεσία για το RescEU τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2019 δημιουργώντας πρόσθετες εφεδρικές ικανότητες πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, οι οποίες ανήκουν στα κράτη μέλη και φιλοξενούνται από αυτά και οι οποίες είναι έτοιμες να αναπτυχθούν σε περίπτωση που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί πρόσθετη, ζωτικής σημασίας βοήθεια. Ουσιαστική επιδίωξη της νέας νομοθεσίας είναι η συμπλήρωση των εθνικών μέσων και η ενίσχυση της συλλογικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών προκειμένου να προλαμβάνει τις καταστροφές που πλήττουν τις ανθρώπινες κοινωνίες, να προετοιμάζεται για αυτές και να τις αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.
Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω διπλωματική εργασία θα δοθεί αρχικά ένα σύντομο ιστορικό με μία συνοπτική παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει καίριο ρόλο στον συντονισμό της ανταπόκρισης σε καταστροφές εντός και εκτός Ευρώπης. Στη συνέχεια, θα αναλυθούν οι λόγοι και θα εξεταστούν οι πολιτικές συνθήκες υπό τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγήθηκε στην αναβάθμιση του υπάρχοντος Μηχανισμού με τη συγκρότηση του νέου ευρωπαϊκού αποθέματος μέσων πολιτικής προστασίας, εντοπίζοντας τα υφιστάμενα κενά, τις ελλείψεις και τυχόν αδυναμίες στις δραστηριότητες αντιμετώπισης καταστροφών και ετοιμότητας σε όλα τα κράτη μέλη. Τέλος, θα γίνει μία προσπάθεια πρώιμης αξιολόγησης και αποτίμησης της λειτουργίας του νεοσυσταθέντος RescEU μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τους προσδοκώμενους στόχους της Ένωσης και την μέχρι τώρα ανταπόκρισή του σε αιτήματα συνδρομής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, RescEU, Εφεδρεία Ικανοτήτων, Διαχείριση Κινδύνου Καταστροφών, Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56
Αριθμός σελίδων:
105
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

AGkika Thesis FINAL.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.