Φυσικές Καταστροφές και Ψυχοκοινωνικές Επιπτώσεις στα Παιδιά

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899393 440 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-12
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Οικονόμου Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Α. Αντωναράκου (Επιβλέπουσα), Καθηγήτρια, Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ε.Κ.Π.Α.
Δρ. Χ. Ντρίνια, Καθηγήτρια, Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ε.Κ.Π.Α.
Δρ. Κ. Σούκης, μέλος Ε.ΔΙ.Π., Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φυσικές Καταστροφές και Ψυχοκοινωνικές Επιπτώσεις στα Παιδιά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φυσικές Καταστροφές και Ψυχοκοινωνικές Επιπτώσεις στα Παιδιά
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την ανάδειξη και την καταγραφή των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, σε μία ιδιαίτερα ευάλωτη κατηγορία πληθυσμού, στα παιδιά. Η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω κυρίως της ηλικίας και της άμεσης εξάρτησής της από τους κηδεμόνες. Τα παιδιά δεν είναι εφοδιασμένα με τις αναγκαίες δεξιότητες και γνώσεις, οι οποίες θα τα καταστήσουν ικανά να προστατευτούν έναντι ανεξέλεγκτων καταστάσεων, που δημιουργούνται μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές.
Η συχνότητα εμφάνισης ακραίων φυσικών φαινομένων, που προκαλούν φυσικές καταστροφές και κρίσεις, τείνει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα πιθανότατα και της κλιματικής αλλαγής, μεταβάλλοντας τις συνθήκες ζωής ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού παιδιών. Η έλλειψη της οικογενειακής και της κοινωνικής συνοχής, η οποία ακολουθεί μετά την εκδήλωση φυσικών φαινομένων, με την ταυτόχρονη έλλειψη υποστηρικτικών κοινωνικών συστημάτων, σε συνδυασμό και με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των παιδιών, επηρεάζει άμεσα την ψυχική ανθεκτικότητά τους.
Οι προστατευτικοί παράγοντες που είχαν αναπτύξει τα παιδιά πριν την εκδήλωση των φυσικών καταστροφών σε επίπεδο ατομικό, οικογενειακό, καθώς και στο οικείο περιβάλλον τους, μετά τις καταστροφές μεταβάλλονται, επηρεάζοντας άμεσα την ψυχολογική τους λειτουργία. Ένα ποσοστό των παιδιών επιστρέφει στο προηγούμενο επίπεδο ψυχικής υγείας, ενώ ένα άλλο αναπτύσσει χρόνια συμπτώματα και σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς.
Για το λόγο αυτό οι αναπτυγμένες χώρες οφείλουν να εστιάζουν τις προσπάθειές τους κατά την προκαταστροφική περίοδο στην κατάλληλη προετοιμασία, ώστε κατά την περίοδο της ανάκαμψης που ακολουθεί μία φυσική καταστροφή να είναι εφικτή η έγκαιρη διάγνωση και η διαχείριση συμπεριφορών και αντιδράσεων των παιδιών, που σχετίζονται με ψυχικά τραύματα.
Η παρούσα διπλωματική εργασία τέλος, εστιάζει στην ανάλυση συμβάντων του παρελθόντος, κατά τα οποία μεγάλος αριθμός παιδιών κλήθηκε μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές να αντιμετωπίσει μία σειρά από τραυματικά γεγονότα, τα οποία είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχοκοινωνική τους λειτουργία σε συνδυασμό με τις πολιτισμικές και τις κοινωνικές παραμέτρους.
Τα μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην εκπόνηση της μελέτης είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση και η άντληση έγκυρων και διασταυρωμένων στοιχείων από το διαδίκτυο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσικές Καταστροφές, Παιδιά, Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, Ψυχοκοινωνικές Επιπτώσεις, Ευπαθείς Ομάδες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
84
Αριθμός σελίδων:
86
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Oikonomou_master_thesis_2020.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.