«Διαχείριση επικίνδυνων ουσιών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου. Μελέτη περίπτωσης Μαρί (Κύπρος - Ιούλιος 2011)»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899504 151 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-16
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σπύρου Γεράσιμος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μουζάκης Γεώργιος, «Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός ΑΠΘ», Ειδική Επιστημονική Καθοδήγηση
Λέκκας Ευθύμιος «Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ»
Δρ. «Σκούρτσος Εμμανουήλ», «Δρ. Γεωλόγος, ΕΔΙΠ ΕΚΠΑ»
Δρ. «Κράνης Χαράλαμπος», «Δρ. Γεωλόγος, ΕΔΙΠ ΕΚΠΑ»
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Διαχείριση επικίνδυνων ουσιών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου. Μελέτη περίπτωσης Μαρί (Κύπρος - Ιούλιος 2011)»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Διαχείριση επικίνδυνων ουσιών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου. Μελέτη περίπτωσης Μαρί (Κύπρος - Ιούλιος 2011)»
Περίληψη:
Η τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων δεκαετιών διευκόλυνε τη ζωή του ανθρώπου σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς του. Η πρόοδος αυτή στηρίζεται στη χρησιμοποίηση ουσιών, ως επί το πλείστον επικίνδυνες. Οι ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας του, η αποστολή του οποίου είναι συνυφασμένη με την έννοια του κινδύνου.
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των επικίνδυνων ουσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία με αναφορά στις ένοπλες δυνάμεις αυτής και της καταστροφής που συνέβηκε τον Ιούλιο του 2011 στο Μαρί της Κύπρου. Σκοπός της είναι, μέσα από την παρουσίαση της ισχύουσας νομοθεσίας στην Κύπρο και των γεγονότων που προκάλεσαν και ακολούθησαν την έκρηξη στο Μαρί, να καταγράψει τις συνθήκες και τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης από τους αρμόδιους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η εργασία εκκινεί από τη χρήση επικίνδυνων ουσιών στον εργασιακό χώρο και γενικότερα στη σύγχρονη κοινωνία συνδέοντας αυτές με τεχνολογικά ατυχήματα και καταστροφές. Καταγράφει τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη χρήση επικίνδυνων ουσιών στον άνθρωπο και στο περιβάλλον με σκοπό να εισαγάγει τον αναγνώστη στο αντικείμενο της μελέτης.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται η διαχείριση των επικίνδυνων ουσιών σε διεθνές επίπεδο καταγράφοντας τις διεθνείς συμβάσεις και κανονισμούς, διεθνείς οργανισμούς και προγράμματα που έχουν ως αντικείμενο την διαχείριση πυρηνικών, χημικών και άλλων επικίνδυνων υλικών και ουσιών. Επιπλέον γίνεται αναφορά στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο και αφορούν στη διαχείριση επικίνδυνων ουσιών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες.
Κατόπιν παρουσιάζεται αντίστοιχα η διαχείριση των επικίνδυνων ουσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την καταγραφή των ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών που άπτονται των επικίνδυνων ουσιών και τον τρόπο ταξινόμησης αυτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθεί καταγραφή του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα των επικίνδυνων ουσιών το οποίο και διαπιστώνεται ότι είναι πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης.
Η εργασία εμβαθύνει στη διαχείριση επικίνδυνων ουσιών από την Εθνική Φρουρά - το ένοπλο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας - μελετώντας συνολικά το φάσμα από την φυσική ασφάλεια - αποθήκευση - μεταφορά - χρησιμοποίηση - καταστροφή αυτών μέχρι και τη συλλογή των αποβλήτων από τη χρήση τους με σκοπό να παράξει στον αναγνώστη τα απαραίτητα στοιχεία για την κατανόηση των γεγονότων που συνέβησαν πριν και κατά το χρόνο της καταστροφής.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τρόπο διαχείρισης των πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών από τις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει ανάλογη συσχέτιση με την διαχείριση του φορτίου που αποθηκεύτηκε στο Μαρί τον Φεβρουάριο του 2009. Για τον σκοπό αυτό περιγράφονται αναλυτικά οι ενέργειες των αρμόδιων φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη δήμευση του φορτίου με επικίνδυνες ουσίες τύπου 1.3 και 1.3C, την αποθήκευση και τον χειρισμό του μέχρι τη στιγμή της έκρηξης την 11 Ιουλίου 2011.
Η εργασία καταλήγει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος οδηγήθηκε στην τεράστια αυτή καταστροφή και για τις παραλείψεις των αρμόδιων αρχών που κόστισαν τη ζωή σε 13 ανθρώπους και δημιούργησαν σοβαρά τεχνικά και οικονομικά προβλήματα στη χώρα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ένοπλες δυνάμεις, πυρομαχικά, συνθήκες περιβάλλοντος, πυρκαγιά, έκρηξη, ωστικό κύμα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
87
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΣΠΥΡΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΜ 18199 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.