Δίκτυα 5G. Οι στόχοι και η αναμενόμενη εξέλιξή τους

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899850 238 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομική και Διοίκηση των Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-04-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Χατζηπέρη Ζαφειρία
Γκίκα Ζανέτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσίπουρας Αριστείδης
phd
Διοίκηση και Οικονομική των Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων
ΔΓΗΠΔΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δίκτυα 5G. Οι στόχοι και η αναμενόμενη εξέλιξή τους
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δίκτυα 5G. Οι στόχοι και η αναμενόμενη εξέλιξή τους
Περίληψη:
Στη σημερινή εποχή με τις τεράστιες απαιτήσεις σε εύρος ζώνης, κινητικότητα και σε υπηρεσίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, η επικοινωνία πλέον αρχίζει να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις υφιστάμενες τεχνολογίες. Υπάρχει κατακλυσμός στην αγορά από έξυπνες συσκευές και άλλες δικτυωμένες συσκευές γεγονός το οποίο δημιουργεί μεγαλύτερες απαιτήσεις από το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Ανάγκες όπως, βίντεο υψηλής ανάλυσης, online gaming και μια πληθώρα από υπηρεσίες οι οποίες ακόμα και εν κινήσει θα πρέπει να εξυπηρετούνται. Από τα βασικότερα συστατικά σήμερα είναι η ποιότητα και η εμπειρία της υπηρεσίας για τον χρήστη, η οποία θα πρέπει να είναι άριστη ακόμα και σε πολυσύχναστα σημεία και σε ώρες αιχμής. Όπως αντιλαμβανόμαστε η μετάβαση από τα σημερινά δίκτυα στα δίκτυα πέμπτης γενιάς ή 5G δίκτυα καθίσταται επιβεβλημένη και γι’ αυτό το λόγο. Ερευνητικές ομάδες από διάφορους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και εταιρίες τηλεπικοινωνιών έχουν αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο ώστε να επιτευχθούν οι απαιτήσεις και οι στόχοι των 5G δικτύων.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται αναφορά στους στόχους που έχουν τεθεί για την ανάπτυξη των δικτύων 5G, στα μέτρα που λαμβάνονται για την επίτευξη των στόχων αυτών τόσο σε Ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Αναδεικνύονται τα κίνητρα ανάπτυξης, οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις στην ανάπτυξη των 5G συστημάτων. Επίσης ένα μεγάλο κομμάτι της εργασίας αφιερώνεται στις τεχνολογίες και αρχιτεκτονικές των 5G δικτύων, στις εφαρμογές αυτών, στις εκτιμώμενες επιπτώσεις τους τόσο σε επίπεδο οικονομίας, κοινωνίας αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Τέλος, παρουσιάζονται τα πιο πρόσφατα σχετικά ερευνητικά προγράμματα σε Ευρώπη και Ελλάδα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Στόχοι, ανάγκες, ποιότητα υπηρεσίας , συστήματα 5ης γενιάς δικτύων, σχέδιο δράσης , κίνητρα , απαιτήσεις , προκλήσεις, φάσμα , επιπτώσεις, τεχνολογίες , αρχιτεκτονική, ερευνητικά έργα, mmWave,beamforming,smallcells,NFV,SDN,NetworkSclicing,C-RAN,Fronthaul, Backhaul.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
7
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
94
Δίκτυα 5G. Οι στόχοι και η αναμενόμενη εξέλιξή.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο