Η επίδραση του είδους τοκετού στο νεογνικό αποτέλεσμα και τον τρόπο σίτισης των νεογνών που γεννήθηκαν με κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή και εκλεκτική επαναληπτική καισαρική τομή.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2900477 223 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-05-16
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κώστογλου Εριφύλη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαντωνίου Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κασσάνος Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρέλιας Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση του είδους τοκετού στο νεογνικό αποτέλεσμα και τον τρόπο σίτισης των νεογνών που γεννήθηκαν με κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή και εκλεκτική επαναληπτική καισαρική τομή.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση του είδους τοκετού στο νεογνικό αποτέλεσμα και τον τρόπο σίτισης των νεογνών που γεννήθηκαν με κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή και εκλεκτική επαναληπτική καισαρική τομή.
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης του είδους μαίευσης στο νεογνικό αποτέλεσμα και τον τρόπο σίτισης των νεογνών.

Υλικό και μέθοδος: Πρόκειται για ποσοτική μελέτη. Για τις ανάγκες της έρευνας δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου, το οποίο προωθήθηκε στις συμμετέχουσες μέσω διαδικτύου. Οι ομάδες που μελετήθηκαν ήταν οι γυναίκες που είχαν μία προηγηθείσα καισαρική τομή στο ιστορικό τους και γέννησαν το επόμενο παιδί με κολπικό τοκετό ή επαναληπτική καισαρική τομή. Τα αντικείμενα που εξετάστηκαν ήταν μεταξύ άλλων η σίτιση των νεογνών με μητρικό γάλα ή γάλα φόρμουλα, η διάρκεια του μητρικού θηλασμού, η αιτία διακοπής του, ο χώρος διεκπεραίωσης του τοκετού, το είδος του τοκετού και ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν από την κύρια ερευνήτρια με ο πρόγραμμα SPSS. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν οι βάσεις δεδομένων Pubmed, Cochrane Database και Google Scholar για την αναζήτηση άρθρων που αφορούσαν την επίδραση που έχει ο τρόπος μαίευσης στο νεογνικό αποτέλεσμα και το πώς αυτός σχετίζεται με την επιλογή των μητέρων να θηλάσουν τα νεογνά τους ή να επιλέξουν τη σίτιση με γάλα φόρμουλα.

Αποτελέσματα: Ανεξάρτητα από τις οδηγίες των διεθνών φορέων για την ασφάλεια του κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή όταν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, η προηγηθείσα καισαρική τομή παραμένει η πιο κοινή αιτία επαναληπτικής καισαρικής τομής, αυξάνοντας κατά πολύ τον αριθμό των καισαρικών τομών που εκτελούνται. Στη χώρα μας ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή αποτελεί επιλογή για τις γυναίκες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να γεννήσουν σε κάποια ιδιωτική κλινική. Όσον αφορά τη σίτιση των νεογνών οι περισσότερες γυναίκες επέλεξαν να θηλάσουν τα νεογνά τους ανεξάρτητα από το πώς είχαν γεννήσει, όμως οι γυναίκες που γέννησαν με καισαρική τομή επέλεξαν σε μεγαλύτερο ποσοστό τη μικτή διατροφή ή ήταν πιο σύντομη η διακοπή του θηλασμού. Η καισαρική τομή φαίνεται πως συνδέεται με μεγαλύτερο αριθμό επιπλοκών και αυξημένο ποσοστό νεογνικής και μητρικής νοσηρότητας και θνησιμότητας σε σύγκριση με το φυσιολογικό τοκετό. Τα νεογνά που γεννιούνται με καισαρική τομή συχνά έχουν χαμηλό Apgar score, μεγαλύτερη ανάγκη εισαγωγής στη ΜΕΝΝ, αναπνευστική δυσχέρεια και υπογλυκαιμία. Οι επιπτώσεις αυτές επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την εβδομάδα κύησης κατά την οποία πραγματοποιείται η καισαρική τομή.

Συμπεράσματα: Τόσο από την ανασκόπηση όσο και από το ερευνητικό μέρος της εργασίας προέκυψε μια σειρά συμπερασμάτων τα οποία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της παρεχόμενης μαιευτικής φροντίδας. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένοι πάνω σε αυτά τα ζητήματα έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώσουν ορθά της γυναίκες, να υποστηρίξουν τις επιλογές τους και να τους παρέχουν ασφαλή φροντίδα. Τέλος, η δημιουργία πρωτοκόλλων στα Ελληνικά νοσοκομεία κρίνεται απαραίτητη για να βελτιωθεί το επίπεδο της παρεχόμενης μαιευτικής φροντίδας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νεογνικό αποτέλεσμα, Θηλασμός, Κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή, Εκλεκτική επαναληπτική καισαρική τομή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
165
Αριθμός σελίδων:
89
Διπλωματική μεταπτυχιακού Κώστογλου Εριφύλη -1.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο