Ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Διπλωματική Εργασία uoadl:2916136 228 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναπνευστική Ανεπάρκεια-Μηχανικός Αερισμός
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-06
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μήτση Ανδρονίκη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεόδωρος Καπάδοχος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ, Επιβλέπων
Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Αθήνας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό της ετήσιας θνητότητας, παγκοσμίως. Η Καρδιακή Ανεπάρκεια αποτελεί ένα σύνθετο κλινικό σύνδρομο που επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών. Οι νέες θεραπείες της Καρδιακής Ανεπάρκειας έχουν οδηγήσει σε προγράμματα που στόχο έχουν, πέρα από την ανακούφιση των συμπτωμάτων, τη βελτίωση της πρόγνωσης, της λειτουργικής ικανότητας και την επίτευξη καλής ποιότητας ζωής.
ΣΚΟΠΟΣ: της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Καρδιακή Ανεπάρκεια, έπειτα από νοσηλεία σε νοσοκομείο για απορρύθμιση της νόσου τους.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 90 ασθενείς με Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια που είχαν νοσηλευθεί στο καρδιολογικό τμήμα δημόσιου νοσοκομείου λόγω απορρύθμισης της νόσου. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου της κλίμακας "Minnesota Living With Heart Failure" (MLHFQ) για τη διερεύνηση της ποιότητας ζωής. Για τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο Statistical Package for Social Sciences (SPSS) και η στατιστική δοκιμασία t – test και ANOVA.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τους 90 ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια που μελετήθηκαν, το 60% των ερωτηθέντων ήταν άνδρες και το 40% ήταν γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των ερωτηθέντων ήταν τα 77 έτη.Η μέση τιμή +/- τυπική απόκλιση του συνολικού σκορ της κλίμακας Minnesota ήταν 53,8 +/- 13,5 στους 6 μήνες έπειτα από την έξοδο από το νοσοκομείο, 57,9 +/- 14,5 στο 1 έτος και 64,6 +/- 15,5 στα 2 έτη μετά τη νοσηλεία τους. Σε ότι αφορά το κλάσμα εξώθησης, ο έλεγχος κατά ANOVA έδειξε στατιστική σημαντικότητα στη μία από τις τρεις μεταβλητές, στη MLHFQ_2χρόνια (p=0,049), με μέσο όρο 61,83. Σχετικά με την ταξινόμηση NYHA, η ανάλυση έδειξε στατιστική σημαντικότητα και στις τρεις μεταβλητές MLHFQ (p<0,05).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η Καρδιακή Ανεπάρκεια επηρεάζει πολλαπλώς διάφορους τομείς της υγείας των ασθενών, ειδικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους. Ο σχεδιασμός ολιστικής φροντίδας και αντιμετώπισης θα βελτιώσει συνολικά την επιβίωση των ασθενών
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ποιότητα ζωής, Καρδιακή ανεπάρκεια, Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
82
Αριθμός σελίδων:
87
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Mitsi Androniki MSc.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.