Ιστικός και ποσοτικός προσδιορισμός των TLRs στο έντερο και στους νεφρούς σε σηπτικά μοντέλα μυών: πειραματική μελέτη

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2917174 164 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-23
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κριβάν Σύλβια
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Λιακάκος Θεόδωρος, Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Μισιακός Ευάγγελος, Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Χαραλαμπόπουλος Αλέξανδρος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Νικητέας Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Πατάπης Παύλος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Σχίζας Δημήτριος, Επικ. Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαλάμπρος Αλέξανδρος, Επικ. Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ιστικός και ποσοτικός προσδιορισμός των TLRs στο έντερο και στους νεφρούς σε σηπτικά μοντέλα μυών: πειραματική μελέτη
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ιστικός και ποσοτικός προσδιορισμός των TLRs στο έντερο και στους νεφρούς σε σηπτικά μοντέλα μυών: πειραματική μελέτη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι υποδοχείς τύπου Toll (TLRs) είναι βασικοί ρυθμιστές της φυσικής και επίκτητης ανοσίας και εκφράζονται έντονα κατά τη διάρκεια της σηψαιμίας. Έτσι, η μελέτη της έκφρασης των TLRs σε ένα ζωικό μοντέλο σήψης μπορεί να υποδεικνύει την πιθανή τους συσχέτιση με την οξεία νεφρική ανεπάρκεια (ΟΝΑ) σε μια σηπτική κατάσταση.

Υλικό-Μέθοδοι: Σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 72 αρσενικοί μύες C57BL/6J. Τυχαία, τα ζώα χωρίστηκαν σε 6 ομάδες (N = 12/ομάδα): 3 ομάδες ελέγχου και 3 σηπτικές ομάδες ανάλογα με το χρόνο ευθανασίας (24ώρες, 48ώρες και 72ώρες). Οι σηπτικές ομάδες υποβλήθηκαν σε διαδικασία απολίνωσης και διάτρησης του τυφλού με βελόνη (CLP) για την πρόκληση περιτονίτιδας, ενώ οι ομάδες ελέγχου υποβλήθηκαν σε πλασματική επέμβαση. Διεξήχθησαν αιματολογικές εξετάσεις στον ορό για ανίχνευση βιοδεικτών ανοσίας. Τα αποτελέσματα του ανοσοφθορισμού (IF), της μορφομετρίας και της ποσοτικής αντίδρασης αλυσίδας πολυμεράσης πραγματικού χρόνου (qRT-PCR) αξιολογήθηκαν σε νεφρικούς και εντερικούς ιστούς για την έκφραση των TLR 2, 3, 4 και 7 κατά τη διάρκεια της σήψης.

Αποτελέσματα: Στο τέλος κάθε πειραματικής περιόδου, διαπιστώσαμε ότι οι TLRs 2, 3, 4 και 7 εκφράζονται και στους δύο ιστούς με διαφορές τόσο μεταξύ τους όσο και μεταξύ των χρονικών σημείων. Επίσης βρήκαμε ότι τα επίπεδα του mRNA ήταν σημαντικά υψηλότερα στην αξιολόγηση της qRT-PCR στις σηπτικές ομάδες από ό,τι στις ομάδες ελέγχου τόσο στους νεφρούς όσο και στους εντερικούς ιστούς, παρουσιάζοντας μια σταθερή αύξηση στις σηπτικές ομάδες καθώς ο χρόνος ευθανασίας παρατείνετο (p <0,05).

Συμπέρασμα: Συνολικά, η μελέτη μας υποστηρίζει ότι η έκφραση των TLRs 2, 3, 4 και 7 εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό στους νεφρούς των σηπτικών μυών και ειδικότερα ότι αυτοί οι TLRs είναι ευαίσθητοι και ειδικοί δείκτες για τη σηψαιμία. Επίσης, η μελέτη μας ενισχύει τη διαγνωστική σημασία των TLRs στην ΟΝΑ και παρέχει νέα δεδομένα για αυτούς σε μοντέλα σηπτικών μυών και κατά επέκταση στην ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων (MODS).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σήψη, Νεφρός, Υποδοχείς TLR, MODS
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
407