Σχέση οστεοπροτεγερίνης και αδιπονεκτίνης με τα ανευρύσματα και το διαχωρισμό ανιούσης θωρακικής αορτής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2917179 247 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επεμβατική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-23
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γκολιοπούλου Αθηνά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ελένη Κυρίτση, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Τ.Ε.Ι. Αθήνας
Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχέση οστεοπροτεγερίνης και αδιπονεκτίνης με τα ανευρύσματα και το διαχωρισμό ανιούσης θωρακικής αορτής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχέση πστεοπροτεγερίνης και αδιπονεκτίνης με τα ανευρύσματα και το διαχωρισμό ανιούσης θωρακικής αορτής
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα ανευρύσματα και οι διαχωρισμοί ανιούσης αορτής αποτελούν παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος με υψηλή θνησιμότητα. Η οστεοπροτεγερίνη και η αδιπονεκτίνη είναι μόρια που έχει διαπιστωθεί ότι συμμετέχουν στην παθογένεια πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων, χωρίς ωστόσο να έχουν μελετηθεί στα ανευρύσματα και ιδίως σε αυτά της θωρακικής αορτής.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση πιθανής συσχέτισης των επιπέδων της οστεοπροτεγερίνης και της αδιπονεκτίνης ορού με την ανευρυσματική διάταση και το διαχωρισμό της ανιούσης θωρακικής αορτής.
Υλικά-Μέθοδος: Στη μελέτη αυτή συμπεριλήφθηκαν συνολικά 45 ασθενείς που χειρουργήθηκαν στις Καρδιοχειρουργικές Κλινικές του ΓΝΑ «Ιπποκρατείου». Από όλους τους ασθενείς ελήφθησαν δείγματα ορού προ του χειρουργείου, από τα οποία μετρήθηκαν τα επίπεδα οστεοπροτεγερίνης και αδιπονεκτίνης με την εργαστηριακή μέθοδο ELISA.
Αποτελέσματα: Από τους 45 συμμετέχοντες οι 19 είχαν ανεύρυσμα ή διάταση ανιούσης αορτής, 10 είχαν διαχωρισμό ανιούσης αορτής και 16 είχαν φυσιολογικές διαστάσεις ανιούσης αορτής που υπεβλήθησαν σε άλλη καρδιοχειρουργική επέμβαση (ομάδα ελέγχου). Από τη μελέτη αυτή προέκυψε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων οστεοπροτεγερίνης ορού και του αορτικού διαχωρισμού (p=0.030), ενώ δεν προκύπτει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων οστεοπροτεγερίνης και της ανεπίπλεκτης διάτασης ανιούσης αορτής (p=0.34). Δεν προέκυψε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων αδιπονεκτίνης και των ανευρυσμάτων ή του διαχωρισμού ανιούσης αορτής).
Συμπεράσματα: Σε αυτή τη μελέτη φάνηκε ότι υπάρχει συσχέτιση της οστεοπροτεγερίνης με τον διαχωρισμό ανιούσης αορτής αλλά όχι με την απλή ανεπίπλεκτη διάταση ανιούσης αορτής. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι η οστεοπροτεγερίνη εμπλέκεται στην παθοφυσιολογία του αορτικού διαχωρισμού και όχι της διάτασης. Θα μπορούσε επομένως να χρησιμοποιηθεί η οστεοπροτεγερίνη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση των ανευρυσμάτων με αυξημένες πιθανότητες διαχωρισμού, βοηθώντας έτσι τη λήψη κλινικών αποφάσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οστεοπροτεγερίνη, Αδιπονεκτίνη, Ανευρύσματα, Διαχωρισμός αορτής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
106
Αριθμός σελίδων:
77
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.