Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιστορία της Ελληνικής και Ρωμαϊκής ΑρχαιότηταςΒιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-02
Συγγραφέας:
Μπελέζου Στυλιανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σελήνη Ψωμά, Kαθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σοφία Ανεζίρη, Επίκουρος καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νίκος Γιαννακόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Λακωνίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Λακωνίας
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Λακωνίας. Λακωνία ονομάζονταν η εδαφική έκταση που υπόκειταν σε κάθε χρονική στιγμή στην κυριαρχία των Λακεδαιμονίων από τα μέσα του 8ου αι. π.Χ. Αναμφισβήτητα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές μιας περιοχής επηρέαζαν την οικονομική, κοινωνική και πολιτική οργάνωση των κατοίκων της. Τι ακριβώς εννοούμε όμως με τον όρο πλουτοπαραγωγικές πηγές; Επρόκειτο για τα αγαθά που παράγονταν απ΄τη γη, δηλαδή τα φυτά που ευδοκιμούσαν σε αυτήν αλλά και τα ζώα που εκτρέφονταν και διαβίωναν στη ξηρά, στα ποτάμια και στη θάλασσα απ΄την οποία περιβάλλονταν η περιοχή μελέτης μας. Στην παραπάνω παράθεση βέβαια δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε τα μέταλλα και τα πετρώματα της περιοχής που αποτελούσαν χρήσιμα υλικά για τη ζωή των κατοίκων της αλλά και προϊόντα εμπορικής δραστηριότητας.
Παρόλο που οι πλουτοπαραγωγικές πηγές μιας περιοχής επηρέαζαν τη ζωή των κατοίκων της, δεν υπάρχει κάποια αρχαία πραγματεία που να αναφέρεται αποκλειστικά σε αυτές, έτσι αντλήθηκαν στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα μελέτης από αποσπάσματα της αρχαίας γραμματείας καθώς και από αρχαιολογικά ευρήματα (νομίσματα, επιγραφές, αρχαιολογικά μνημεία). Η εργασία οργανώνεται θεματικά ως εξής: Καταρχάς γίνεται μια προσπάθεια ορισμού της έκτασης της περιοχής που ονομάζεται Λακωνία, έπειτα πραγματοποιούνται αναφορές στην κοινωνική οργάνωση των κατοίκων της Λακωνίας, στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή μελέτης μας καθώς και στην γεωγραφία της. Ύστερα ακολουθεί μια αναφορά στους οικονομικούς πόρους της Λακωνίας μέσα από δημηγορίες αρχαίων προσωπικοτήτων και έργα των αρχαίων συγγραφέων. Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση της χλωρίδας της Μεσσηνίας και της Λακεδαίμονας και ακολούθως της πανίδας των περιοχών αυτών. Επιπλέον διερευνάται η παραγωγή μετάλλων και πετρωμάτων (μαρμάρων) της Λακωνίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Πλουτοπαραγωγικές πηγές, Λακωνία, Λακεδαίμονα, Μεσσηνία, Λατομεία, Γεωργία, Κτηνοτροφία
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
579
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.
ΠΕΡΓΑΜΟΣ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.