Μονάδα:
Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ - πρώην ΜΙΘΕ)Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-15
Συγγραφέας:
Αναστασάκης Ελευθέριος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ (επιβλέπων)
Μιχάλης Ασημακόπουλος, Καθηγητής ΕΜΠ, συνταξιούχος
Ευστάθιος Αραποστάθης, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Σαπφώ Ιωάννα Πεπελάση, Ομ. Καθηγήτρια ΟΠΑ
Ιωάννης Καλογήρου, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ
Αριστοτέλης Τύμπας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Γεώργιος Παγουλάτος, Καθηγητής ΟΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ελληνική μεταπολεμική βιομηχανία 1950-1973. Μελέτες περιπτώσεων βάσει τεκμηρίων και αφηγήσεων. Συμπεράσματα
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ελληνική μεταπολεμική βιομηχανία 1950-1973. Μελέτες περιπτώσεων βάσει τεκμηρίων και αφηγήσεων. Συμπεράσματα
Περίληψη:
Στο διδακτορικό μελετήθηκε η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας από το 1950 ως το 1973, ένα διάστημα ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, τόσο στην χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη. Έμφαση δόθηκε στην τεχνολογική συνιστώσα έξι σημαντικών εταιριών και (συνακόλουθα έξι) κλάδων που πρωταγωνίστησαν τη συγκεκριμένη περίοδο, καλύπτοντας το ήμισυ περίπου των μεγεθών της ελληνικής βιομηχανίας. Εξετάστηκαν σε βάθος τα θέματα καινοτομίας που εφάρμοσαν οι επιχειρήσεις σε παραγωγικό και διοικητικό επίπεδο.
Η καινοτομική μεθοδολογική προσέγγιση της διατριβής, σε σχέση με τις υπάρχουσες μελέτες για την ελληνική βιομηχανία, είναι η στήριξη στις Σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας (STS), που θεωρούν το τεχνολογικό φαινόμενο μη αναγώγιμο σε άλλες κατηγορίες, όπως στην Πολιτική και στην Οικονομία.
Στο διδακτορικό ερευνάται μία κεντρική υπόθεση: Η Ελλάδα κατόρθωσε και προχώρησε από το στάδιο της γεωργικής οικονομίας προς το αντίστοιχο της αστικής οικονομίας (δηλαδή προς βιομηχανία και υπηρεσίες) χάρη στις ενέργειες και τη δέσμευση των πρωταγωνιστών της περιόδου 1950-73. Ως πρωταγωνιστικοί οικονομικοί δρώντες ορίζονται οι επιχειρηματίες και τα στελέχη των εταιριών που κατείχαν κρίσιμες θέσεις, ασχέτως της ιεραρχικής τους βαθμίδας.
Η δεύτερη βασική υπόθεση είναι η εξής: Η σύγκλιση με την Ευρώπη επιτεύχθηκε χάρη στην οξυδέρκεια, την εφευρετικότητα, την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία των προαναφερθέντων πρωταγωνιστών, οι οποίοι όχι απλά εισήγαγαν, αλλά ενσωμάτωσαν, εφάρμοσαν και τελικά ανέπτυξαν περαιτέρω τεχνολογία από προηγμένες βιομηχανικές χώρες.
Επίσης ερευνήθηκε (ως τρίτο ερώτημα) το αν η άνοδος της ελληνικής βιομηχανίας συνεισέφερε στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων. Τέλος, μία τέταρτη υπόθεση που προέκυψε κατά τη μελέτη των έξι εταιριών, είναι αν αυτές οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν κοινά μεταξύ τους στοιχεία, ειδικά στα θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού.
Η εκτεταμένη αρχειακή έρευνα, η ανάλυση των πηγών και η σύνθεση τους, έδωσε θετική απάντηση στα τέσσερα ανωτέρω ερωτήματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Μεταπολεμική βιομηχανική ανάπτυξη, ενσωμάτωση τεχνολογίας, εφαρμοσμένη καινοτομία, πρωταγωνιστικοί οικονομικοί δρώντες, Σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογία
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
8
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
235