Σχολική άρνηση στην εφηβεία: μελέτη ασθενών μαρτύρων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2919650 183 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Ανάπτυξης της Εφηβικής Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-21
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Πευκιανάκη Χρυσή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αρτεμισία Τσίτσικα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λωρέττα Θωμαϊδου , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχολική άρνηση στην εφηβεία: μελέτη ασθενών μαρτύρων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχολική άρνηση στην εφηβεία: μελέτη ασθενών μαρτύρων
Περίληψη:
Η σχολική άρνηση είναι ένα ψυχοκοινωνικό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από την άρνηση του μαθητή να πηγαίνει στο σχολείο ή και τη δυσκολία του να το παρακολουθήσει. Αποτελεί διεθνές φαινόμενο που απασχολεί κάθε κοινωνία.
Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη μελέτη ασθενών-μαρτύρων που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με σκοπό να διερευνήσει τους παράγοντες κινδύνου (ατομικούς, οικογενειακούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς) της σχολικής άρνησης στην εφηβική ηλικία. Πραγματοποιήθηκε στη Β' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων "Π. και Α. Κυριακού" (ΒΠΚΠΑ), κατά τα έτη 2015-2016. Το κλινικό δείγμα προήλθε από αναδρομική καταγραφή όλων των περιστατικών σχολικής άρνησης (69 εφήβων) που προσήλθαν στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της ΒΠΚΠΑ., ενώ την ομάδα ελέγχου αποτέλεσε δείγμα 381 εφήβων που προσήλθε στην ΒΠΚΠΑ.
Τα δεδομένα μας προέρχονται από εξομοιωμένη (ως προς την ηλικία και το φύλο: 1 ασθενής με 2 μάρτυρες) μελέτη ασθενών-μαρτύρων. Επομένως το σύνολο των συμμετεχόντων κατέληξε στους 207, 69 ασθενείς (cases) και 138 μάρτυρες (controls). Η επιλογή αυτών των 138 έγινε αφού αφαιρέθηκαν από την ομάδα των μαρτύρων οι νοσούντες και στη συνέχεια εξομοιώθηκαν οι 69 ασθενείς με 134 μάρτυρες με βάση την ηλικία και το φύλο: η κύρια μεταβλητή στα δεδομένα μας είναι η παρουσία ή όχι σχολικής άρνησης ενώ οι ανεξάρτητες μεταβλητές θα είναι οι παράγοντες που έχουν βρεθεί ότι σχετίζονται στατιστικά σημαντικά με την εξαρτημένη μεταβλητή. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πολυμεταβλητή δεσμευμένη λογαριθμιστική παλινδρόμηση.
Στην ομάδα του κλινικού δείγματος εντοπίστηκαν 42 (60,9%) αγόρια και 27 (39,1%)κορίτσια , ενώ στην ομάδα ελέγχου 84 (60,9%) αγόρια και 54 (39,1%)κορίτσια. Η διάμεσος τιμή της ηλικίας και για τις 2 ομάδες ήταν τα 15 έτη. Τα αποτελέσματα της πολυμεταβλητής ανάλυσης δεσμευμένης λογαριθμιστικής παλινδρόμησης έδειξαν ότι στατιστικά σημαντικός παράγοντες κινδύνου για την παρουσία σχολικής άρνησης ήταν η οικογενειακή κατάσταση των γονέων.
Η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη έρευνα ασθενών-μαρτύρων που υλοποιείται στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα και αποτυπώνει τους παράγοντες που συντελούν στο φαινόμενο της σχολικής άρνησης. Η έρευνα αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για καλύτερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (σχολείο, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, πολιτεία και κοινωνία) τόσο στην πρόληψη όσο και στην παρέμβαση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σχολική άρνηση, Σχολική διαρροή, Σκασιαρχείο, Παράγοντας κινδύνου, Πρόληψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
91
Αριθμός σελίδων:
63
ΠΕΥΚΙΑΝΑΚΗ ΜΕ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο