Έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης και η εκδήλωση αντιδραστικής συμπεριφοράς

Διπλωματική Εργασία uoadl:2919661 165 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Ανάπτυξης της Εφηβικής Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-21
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ζάννη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αρτεμισία Τσίτσικα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής Παιδαγωγικό Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης και η εκδήλωση αντιδραστικής συμπεριφοράς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης και η εκδήλωση αντιδραστικής συμπεριφοράς
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τη σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης σε εφήβους ηλικίας 11-14 χρονών, καθώς και τη σχέση της με τις μεταβλητές του φύλου, της ηλικίας και της οικογενειακής δομής των υποκειμένων – ζουν ή όχι και με τους δύο γονείς. Συνάμα διερευνά τη σχέση της συναισθηματικής νοημοσύνης με την εμφάνιση δυσκολιών στη συμπεριφορά, όπως συναισθηματικά, επικοινωνιακά προβλήματα, υπερκινητικότητα, προβλήματα σχέσεων.
Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χορήγηση ερωτηματολογίων στους εφήβους και σύμφωνα με τα αποτελέσματα επισημαίνεται η αξία της συναισθηματικής νοημοσύνης και η απαραίτητη παρουσία της στη ζωή των εφήβων, αλλά και κάθε ατόμου από τη στιγμή της γέννησής του.
Η ανάπτυξή της κρίνεται απαραίτητη από την οικογένεια και εν συνεχεία από το σχολείο και την κοινωνία, ενώ η συμβολή της στη ζωή των παιδιών και των εφήβων, καθώς και στην πρόληψη των δυσκολιών - προβλημάτων στη συμπεριφορά τους είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη. Αποτελεί «προστατευτικό» παράγοντα απέναντι στην εκδήλωση συμπεριφορικών προβλημάτων και ψυχολογικών συμπτωμάτων.
Σχετικά με τις μεταβλητές που εξετάζονται επισημαίνεται πως βάση των αποτελεσμάτων τα κορίτσια είναι πιο συναισθηματικά από τα αγόρια, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι εξελίξιμη και οι έφηβοι που ζούνε και με τους δύο γονείς έχουν πιο αναπτυγμένη τη συναισθηματική νοημοσύνη και εμφανίζουν λιγότερες δυσκολίες στη συμπεριφορά τους. Η οικογένεια παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και ακολουθούν οι υπόλοιποι φορείς.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως η συναισθηματική νοημοσύνη συμβάλλει στην ψυχική υγεία, στην καλή συμπεριφορά και η ανάπτυξή της είναι απαραίτητη. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο φύλων, εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και ενισχύεται με την άσκηση και την εμπειρία, ενώ η οικογένεια και η παρουσία και των δύο γονέων παίζουν το δικό τους ρόλο στην ανάπτυξή της και στην ανατροφή ατόμων με υψηλό συναισθηματικό πηλίκο. Η «λογική» της καρδιάς προστατεύει, θωρακίζει και συντροφεύει με αισιοδοξία και θετική στάση απέναντι στη ζωή τα άτομα, από τη στιγμή που θα γεννηθούν και μέχρι και το τέλος του ταξιδιού τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συναισθηματική νοημοσύνη, Δυσκολίες συμπεριφοράς, Φύλο, Ηλικία, Οικογένεια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
147
Αριθμός σελίδων:
105
ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο