Διερεύνηση της επίδρασης της μεσογειακής διατροφής στη συχνότητα και βαρύτητα του Υπνοαπνοικού Συνδρόμου στην Κύπρο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2919861 152 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο - Εργαστηριακή και Κλινική Ιατρική του Ύπνου
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-17
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Νικολάου Ήβη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τρακαδά Γεωργία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Μπονάκης Αναστάσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λουτράρη Ελένη, Μέλος Ε.ΔΙ.Π., Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση της επίδρασης της μεσογειακής διατροφής στη συχνότητα και βαρύτητα του Υπνοαπνοικού Συνδρόμου στην Κύπρο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση της επίδρασης της μεσογειακής διατροφής στη συχνότητα και βαρύτητα του Υπνοαπνοικού Συνδρόμου στην Κύπρο
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής έχουν αποδειχθεί στη πρόληψη και θεραπεία καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων (1), αλλά και στη θεραπεία του Συνδρόμου Αποφρακτικής Άπνοιας στον Ύπνο (ΣΑΑΥ) σε συνδυασμό με άσκηση (2), ή με απώλεια βάρους (3). Δεν έχει όμως διερευνηθεί ο ενδεχόμενος προστατευτικός της ρόλος στην πρόληψη της εμφάνισης ή στην ηπιότερη βαρύτητα του ΣΑΑΥ.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης είναι ο έλεγχος ενδεχόμενης αρνητικής συσχέτισης μεταξύ προσήλωσης στην Μεσογειακή Διατροφή και του υπνοαπνοικού σύνδρομο.
Υλικό και μέθοδος: Χρησιμοποιώντας τα Ερωτηματολόγια Διατροφής Food Frequency Questionnaire (FFQ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α) όπως αυτά έχουν συλλεγεί κατά την επιδημιολογική μελέτη για το ΣΑΑΥ στη Κύπρο, έγινε στάθμιση της προσήλωσης στη Μεσογειακή Διατροφή. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ένα βαθμονομικός δείκτης Μεσογειακής Διατροφής (The Mediterranean Diet score, MD Score, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β). Το MD Score έχει χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχη μελέτη για συσχέτιση της προσήλωσης στην Μεσογειακή διατροφή και τα καρδιαγγειακά νοσήματα (4) και μπορεί να εξαχθεί με σχετική ακρίβεια από το ποσοτικό ερωτηματολόγιο διατροφής. Συγκεντρώθηκαν 273 ερωτηματολόγια διατροφής FFQ τα οποία βαθμολογήθηκαν από δύο ανεξάρτητους ερευνητές στη βάση οδηγιών Διαιτολόγου-Διατροφολόγου με τη χρήση της κλίμακας MD SCORE.
Αποτελέσματα: To ποσοστό προσήλωσης στη μεσογειακή διατροφή στη Κύπρο υπήρξε χαμηλό. Μόλις 21,5%, του δείγματος, (59/274 άτομα) ακολουθεί τη Μεσογειακή διατροφή σύμφωνα με το δείκτη προσήλωσης (θετικός δείκτης αν το άθροισμα του δείκτη ≥27). Εν συνεχεία έγινε έλεγχος στατιστικής σημαντικότητας μεταξύ του βαθμού προσήλωσης στη Μεσογειακή Διατροφή με τα αποτελέσματα Μελετών Ύπνου τύπου ΙΙΙ των ερωτηθέντων. Η μελέτη δεν ανέδειξε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.
Συμπεράσματα: Συμπερασματικά, δεν αναδείχθηκε καμία ΣΣΔ μεταξύ των δύο ομάδων διατροφής όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα του ΣΑΑΥ. Ενδεχομένως η όποια βελτίωση προέκυψε στους ασθενείς με ΣΑΑΥ από τις μελέτες αλλαγής συνηθειών να οφείλεται στην άσκηση και την απώλεια βάρους λόγω της υποθερμιδικής δίαιτάς και όχι καθεαυτό στη Μεσογειακή Διατροφή. Σε συνέχεια της μελέτης θα ποσοτικοποιηθεί η θερμιδική πρόσληψη κάθε συμμετέχοντα ώστε να διερευνηθεί το προηγούμενο συμπέρασμα.
Αν και τα αποτελέσματα συνάδουν με αυτά πρόσφατης Ελληνικής Μελέτης (3), χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μεσογειακή διατροφή, Αποφρακτική άπνοια ύπνου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
49
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διερεύνηση της επίδρασης της μεσογειακής διατροφής στη συχνότητα και βαρύτητα του Υπνοαπνοικού Συνδρόμου στη Κύπρο.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.